Lijekovi u BiH uskoro duplo jeftiniji

Kutija lijeka za liječenje raka dojke od idućeg mjeseca bi u Bosni i Hercegovini trebala biti jeftinija za gotovo 50 konvertibilnih maraka. Riječ je o lijeku Letrozol koji je stajao više od 100 KM, a njegova nova cijena iznosit će 60,20 konvertibilnih maraka.

Iako je riječ o značajnom pojeftinjenju, kutija ovog lijeka, koji za nekoga uistinu život znači, i dalje će biti znatno skuplja nego, primjerice, u Rusiji i Ukrajini. Cijena lijeka u Rusiji je oko 43 KM, dok je u Ukrajini 38 KM. Cijena ovog lijeka u Hrvatskoj je oko 62 KM.

Novu cijenu od idućeg mjeseca imat će i Pantraprazol koji se koristi za liječenje bolesti povezanih s povećanim lučenjem želučane kiseline. Njegova sadašnja cijena u Federaciji Bosne i Hercegovine je 8,92 KM, a snizit će se na 5,88 KM.

Novu cijenu imat će i Bikalutamid, lijek koji se koristi za liječenje uznapredovalog karcinoma prostate. Blokiranjem neželjenih učinaka muških spolnih hormona (androgena), Bikalutamid sprečava rast stanica prostate i na taj način kontrolira širenje karcinoma, piše Vecernji.ba. Kutija ovog lijeka je do sada u RS-u stajala 188,79 KM, u FBiH 161,36 KM, a uskoro će koštati 91,67 KM. U Hrvatskoj je cijena kutije ovog lijeka od 150 miligrama oko 190 KM, dok kutija tableta od 50 miligrama stoji nešto više od 50 KM.

Nove cijene lijekova u Bosni i Hercegovini rezultat su novog pravilnika o lijekovima čija bi primjena trebala početi u idućem mjesecu. Sredinom siječnja ove godine na snagu je stupio novi pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, primjena će početi od dana godišnjeg izračuna, koji je definiran pravilnikom, a to je prvi ponedjeljak u ožujku tekuće godine, tj. 6. ožujka 2017. godine.

“Nositelji dozvola za stavljanje lijeka u promet u Bosni i Hercegovini imaju rok od šezdeset dana za uskladiti veleprodajne cijene svojih lijekova s odredbama pravilnika, odnosno s maksimalnim cijenama lijekova, koje će biti objavljene na internetskoj stranici Agencije”, rekla je za Fokus.ba Ana Cvijanović iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inače, na tržištu Bosne i Hercegovine trenutačno se nalazi 5000 lijekova, a uz navedene, još će značajan broj njih ubuduće biti jeftiniji.

2 komentara

  1. Nemože nešto bit duplo jeftinije, može biti upola jeftinije ili duplo skuplje…

    Like(5)Dislike(0)
  2. Malo sutra

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.