Litar hercegovačkog ulja od smilja Amerikanci plaćaju kao suho zlato

Ulje od immortellea ili “biljke vječne mladosti” iz Hercegoine, kako zovu smilje, pravi je hit u inozemstvu, a Amerikanci izdvajaju na tisuće dolara da ga kupe za daljnju preradu ili vlastite potrebe, izvještava Dnevni list.
Smilje iz Hercegovine na otvorenom tržištu po litru košta na tisuće maraka, a priiča je to u kojoj će očito najmanje zaraditi proizvođači.

Minijaturne bočice od svega pet mililitara smilja prodaju se na otvorenom tržištu po cijeni od čak 74 dolara, a uz specifikaciju proizvoda američka ljekarna za njegu kože Angelina navodi da je ulje proizvod biljke ubrane u divljini u Hercegovini, premda je smilja u divljini sada i ponajmanje.

Izvjesno je,dakle, da se radi o plantažno uzgojenom smilju, biljci čije je ulje među aromatičnim biljkama najskuplje. Kada biste u ovoj ljekarni naručili 200 bočica po 5 mililitara, ili jedan litar ulja, to bi vas koštalo oko 15 tisuća dolara.
Najveća svjetska internet trgovina Amazon.com, smilje iz BiH nudi nešto jeftinije nego pomenuta drogerija, ali je i dalje vrlo skupo – preciznije po cijeni od 187 dolara za 30 mililitara. Ulje na Amazonu ocjenjuju sa pet zvjezdica. Neki kupci su ostavili i komentare.

“Miris je nevjerovatan, a boca je dobro upakirana. Već sam koristio ovo ulje u nizu kućnih pripravaka i božanstvenog je mirisa, a odgovara mojoj osjetljivoj koži”. Drugi dodaje da će vrlo skoro ponovno naručiti ulje, a treći da mu pomaže kod “tvrdoglavih bradavica”.

Otkupna cijena smilja u Hercegovini od tri marke je ove godine razočarala proizvođače. Prepolovila se u odnosu na lani, po svemu sudeći bezrazložno, zaključuje list.

Uz sve to bilo je problema s predajom smilja u otkupne stanice.
Stručnjaci tvrde da je hercegovačko smilje kalitetnije čak i od iz Provanse.

12 komentara

 1. Imate li ikakav dokaz ovog šta tvrdite.
  Neki račun, sliku sa police sa cijenom, nešta opipljivo.

  Znate li vi šta znači 5 mililitara.
  To je bukvalno nekoliko kapi.

  Volio bih vidjeti dokaz ove tvrdnje i ovih takozvanih božanstvenih učinaka biljke koju ni koza neće konzumirati.
  Istina je jedino da lijepo miriše, ali u ljekovitost nisam baš siguran.

  Priče opet ne drže vodu.

  Još malo ulje od cmilja bit će skuplje od zlata po težinskoj normi.

  Like(13)Dislike(0)
 2. Poserem vam se u cmilje vise

  Like(8)Dislike(9)
 3. Za Đevada poserem mu se ja u usta smrdljiva.
  Uvjek neki glupi komentari koje iz njegove smrdljive glave.

  Like(8)Dislike(8)
 4. Oki glavonja…bitno je da kenjas ovde i da znas koristit internet za to,a ne znas sam ptic na amazon i nac koje se cijene placaju za ulje.
  A pisao sam to ima 3-4mj ako ne i vise,samo pronadjite koliko kosta na tim web shopovima cisto ulje od smilja i koliko se placa.

  Like(2)Dislike(0)
 5. Dajte vise gdje su ti amerikanci da im i mi prodamo. Samo pisete gluposti lozite jadni narod

  Like(3)Dislike(0)
 6. … osobno sam na amazonu, alibabi, ebayu poslao 1000 mailova i upita i svugdje isti odgovor hvala netreba, prodaj ti na amazonu!

  Like(4)Dislike(0)
 7. Za goricu jedi govna konju

  Like(4)Dislike(3)
 8. svinjetinu za dzevu.

  Dzevad,lipo ti ime kozojebu,balijo.

  Like(5)Dislike(2)
 9. glupi komentar

  Potrudite se pronađite na raznim web stranicama k po kojoj cijeni se prodaje ulje od cmilja(smilja). Potražite web stranice na drugim jezicima.

  Like(1)Dislike(0)
 10. A neznan sta bi vise reka za to smilje

  Like(2)Dislike(0)
 11. Volio bih vidjeti ko je iz BiH ista prodao na Amozon.com. Na takav način mogu prodavati brendirani dileri. Prestanite ložiti narod na ovakav način. To može biti dobar posao ali ni blizu kako se želi prikazati. To bi bilo isto kao da da na oglasu kupite golfa dvicu za 1000 Km i prodate ga na oglasu u dojelovima za 6000Km para ko u priči možes misliti!!!

  Like(5)Dislike(0)
 12. Cmilja imamo još samo pameti da ga znamo i prodat.

  Budući smo najpametniji na kugli zemaljskoj……..
  di je problem???????

  Za tri godine bit ćemo bogatiji od ovi šeika što oće zemlju kupovat.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.