Litra goriva u BiH trebala bi biti oko 1 KM

Prije samo godinu dana cijena barela nafte iznosila je 107 dolara, dok ovih dana na europskom tržištu stoji nešto više od 43 dolara, a na američkom je ispod 39. Tako se cijena spustila na najnižu razinu još od 2009. godine, što znači da je u samo u godinu dana pala čak 60%! Idemo li logikom vlasnika vozila, cijena goriva bi se trebala kretati oko jedne marke, piše Večernji list.

Naime, u to vrijeme kada se barel prodavao za više od sto dolara, gorivo se točilo za 2,45 KM. Danas je barel jeftiniji za 60 posto, a cijena goriva pala je u prosjeku za svega nekoliko posto, što izaziva nezadovoljstvo cjelokupnog javnog mnijenja. Postavlja se pitanje zašto cijene goriva padaju sporije od cijene nafte?

Veliki udio u maloprodajnoj cijeni goriva čine davanja državi. Zbog toga se cijena goriva ne kreće jednako kao i cijena sirove nafte jer onaj dio u cijeni koji pripada državi, ostaje relativno nepromijenjen.

Na maloprodajnu cijenu goriva utječe i činjenica da se glavnina nafte koja se troši u regiji nabavlja na tzv. mediteranskom naftnom tržištu. Trebaju se uračunati i troškovi rafiniranja, transporta, tečaja dolara u odnosu na euro, odnosno marku, te mnogi drugi parametri.

VL

4 komentara

 1. Gruđanko najbolje je tebi dodji ti u mene da te ja natocim

  Like(1)Dislike(1)
 2. Dzevade ,baš si prava blecina,.,,.

  Like(0)Dislike(0)
 3. 1000 razloga i opavdanja za ne spustiti cijenu, a sve bacanje prašine u oči.
  Političarima odgovara veća cijena a i vlasnicima crpki također.

  Like(0)Dislike(0)
 4. U Grudama dizel 1,96 KM na Gazpromu u Širokom 1,81 KM, znači na 50 L dobiješ oko 4,5 L . Isplati se ići u Široki

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.