Livanjski maturanti poručili njemačkoj premijerki: Gospođo Merkel, stižemo

U srijedu je bio posljednji dan nastave za maturante Hercegbosanske županije. Kao i ranijih godina, oproštaji od škola prošli su u znaku pjesme i defilea ulicama i po kafićima, uz obavezno posipanje brašnom, a nije nedostajalo ni piva.

To je vrijedilo i za tomislavgradske maturante, učenike Srednje strukovne škole i Gimnazije “Marko Marulić”.

“Otvor’ ženo kapiju”, “Ovo je moja kuća” i “Oj, Ivane, pobratime mio”, bile su najčešće pjesme veselih i brašnjavih duvanjskih maturanata. Za svaki slučaj, kao i kod svih drugih masovnijih okupljanja, policija je bila u blizini. Ali, prema našim saznanjima, nije trebala intervenirati, za razliku od komunalaca koji su morali pomesti brašno i pokoju vrećicu. Boce od piva su uglavnom bile povratna ambalaža.

Livanjski maturanti su imali i harmonikaše, primjetno više brašna od duvanjskih, ali i originalnije poruke “zrelosti”. Jedna od njih je bila ispisana na jednoj od crvenih, brašnjavih majica maturanta, a glasi: “Gospođo Merkel, stižemo!“

Majica je dodatno ukrašena njemačkom zastavom sa livanjskim grbom na njoj, što bi se moglo prevesti kao “Livno u Njemačkoj”, što sve više i jeste. Ovom porukom su na duhovit i sarkastičan način maturanti poručili vlastima da se većina školovala da bi završila na njemačkim bauštelama zbog nedostatka posla u BiH.

1 komentar

  1. Prosipajte brasno a idite u njemacku sramota to su zreli ludi imali to ko da kazni

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.