Ljubuški ovog ljeta dobiva novu turističku atrakciju

Rimski vojni logor Bigeste dosad zapušten i skoro nedostupan posjetiteljima ovog ljeta dobiva novo ruho. Projekt uređenja ovog nacionalnog spomenika realizira se kroz IPA Program prekogranične suradnje Hrvatske i BiH, nositelji su Općina Ljubuški i Grad Solin sa partnerima JU Rera S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske­ županije i JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke Herag.

“Povezivanje razvojenog-Connectin­g Separated” naziv je projekta kojim se gradovi Ljubuški i Solin kompaktibilni veličinom, brojem stanovnika, prirodnom­ i kulturnom baštinom ali i povezani rimskom cestom Salona-Bigeste-Naron­a vraćaju na turističku mapu.

Lokalitet na Gračinama jedan je od osnova kulturno povijesnog identiteta Ljubuškog. Projektom je predviđeno uređenje turističke infrastrukture, od uređenja pristupnog puta, zaštite iskopina, hortikulturalnih radova i postavljanja urbane opreme. Što će se i na koji način postaviti znat će se po završetku multidisciplinarnih studentskih radionica u kojima sudionici 10 studenata iz BiH, 10 iz Hrvatske uz mentore, profesore i stručnjake iz raznih područja rade na idejnim rješenjima.

Jedna od radionica održana je ovog tjedna u Ljubuškom, a sinoć je u gradskoj vijećnici održana javna prezentacija četiri verzije idejnih rješenja.

Ukupna vrijednost projekta je 455.737,53 od čega 82,83% financira EU. Dio projekta je uređenje šetnice na ušću rijeke Jadro u Solinu i valorizacija 49 točaka kulturne i prirodne baštine na ruti rimske ceste Salona-Bigeste-Naron­a.

Studenti koji sudjeluju su:
Ana Čolaković, Josip Ivešić, Ivana Pavlović, Srećko Babić, Kristina Livančić, Zdravka Džajić, Mila Boras, Ante Anušić, Klara Krstičević, Mateja Vukelić, Ivana Kevo, Marin Petković, Marija Babić, Iva Džaja, Bruno Bartulović, Marin Bodrožić, Andrea Matea Vidović, Helena Udovičić, Pino Šimićev i Tina Radnić.

Mentori i voditelji:

Ivana Barišić, prof., dr.sc. Hrvoje Bartulović, dipl. ing. arh., Silvana Bilić, dipl. ing. hort., Nikola Bojić, mag. art. hist. (PARABUREAU), mr.sc. Radoslav Dodig, dipl. archeol., Antonija Eremut Erceg, mag.art.hist., dr.sc. Dujmo Žižić, dipl.ing.arh.

jabuka.tv

4 komentara

 1. @admin: Zašto ne dozvoljavate komentare na izgled središta Gruda?
  Zar nije najvažniji kako ljudi misle i komentare???

  Like(5)Dislike(0)
 2. Zasto bi bilo vazno sta ti i takvi kao ti misle. Covjek ulaze svoj a ne tvoj novac i ima pravo raditi sta zeli.

  Like(4)Dislike(5)
 3. projektant urbanizma

  Jadni “JA”,
  ti si ili neki sinčić ili potplaćeni zagovornik zabrane javnih mišljenja i objave slobodnog govora, kršiš u startu znači sva normalna ljudska prava. Izgleda da su ti Rusija i Putin uzor, izvoli kreniti tim svojim istočnim prijateljima.

  Ni sam objavljuješ ime svoje a druge upozoravaš na to, jado jadni.A što se tiče izjava od “info”, sasvim je ta osoba u pravu:
  Reklamiraju se u navedenom članku sa slikama ko fol gradsko šetalište, trg, fontane klupe i ko fol prednost za javno dobro a to znači za sve građane gruda kao zajedničko mjesto okupljanja.
  A u biti te slike pokazuju protivnost: Nema javne površine i nema javnog trga za sve građane. Nego jedino može onaj sjest na klupu sat vremena ko ce i platiti 3 marke tu klupu uz kavicu ili napitak.

  Nek objave tlocrt pa da bude još uočljivije gdje su granice i di du nestale javne površine.

  Do tada,s puno nade za ispravak projekta što se tiče javnih površina u tlocrtu.
  Nikom netrebaju šarene 3d slike za zajebavanje i veslanje ljudi.

  Pozdravi svog Putina kod kuće svoje

  Like(6)Dislike(3)
 4. Perooooo zasto imas tako meke ruke

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.