Ljudi odlaze: Državljanstva BiH se odriču čitave obitelji

Godišnje se u prosjeku blizu tri i pol tisuće građana odrekne državljanstva BiH. U ovoj godini trend je povećan, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Česti su slučajevi i kada se zbog budućnosti u nekoj drugoj zemlji državljanstva odriču i čitave obitelji.

Ukupno od 1996. godine do danas državljanstva BiH su se odrekle 72.523 osobe. Samo u ovoj godini njih 3.335.

“Imamo slučajeve da to urade cijele obitelji. Posebno mislim da treba zabrinuti činjenica da se često radi o mlađim osobama, u najboljoj životnoj dobi. Radi se o osobama od 23, 30 ili 40 godina starosti”, kazao je Milan Zjajić iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Građani BiH najčešće se odriču bh. državljanstva u korist Njemačke i Austrije. Haris Halilović iz Svjetskoga saveza dijaspore BiH kaže da je procedura komplicirana, a prednosti su brojne.

“Uglavnom su pravdali olakšavanje prilikom zapošljavanja, napretkom u karijeri, lakšim putovanjima, lakšim prolaskom i manjim maltretiranjima na granicama. Mnogi od njih su se žalili na proceduru koja traje”, ističe Halilović.

Dva su načina: podnijeti zahtjev putem diplomatsko-konzularnih predstavništava ili izravno putem Ministarstva civilnih poslova.

Ako se odričete državljanstva, morate to i platiti jer postoji taksa.

“Ona iznosi 800 KM, a za osobe koje se odriču u korist država nastalih od bivše SFRJ ta taksa iznosi 200 KM”, dodaje Zjajić za N1.

BiH sporazume o dvojnom državljanstvu ima samo s Hrvatskom, Srbijom i Švedskom. Postoji inicijativa da se sličan sporazum potpiše i s Turskom.

SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland toleriraju posjedovanje dvojnoga državljanstva. U svim ostalim slučajevima – građani ako žele državljanstvo druge zemlje moraju se odreći bosanskohercegovačkoga.

5 komentara

 1. Tako treba, ovo je svakako USRANA drzava.

  Like(1)Dislike(0)
 2. I jos im motam platit majku im i njihovoj drzavi eto im je

  Like(0)Dislike(0)
 3. Ma koja drzava ubiti nema je samo na papiru uovoj jadnoj drzavi koje jaci taj tabaci to ti jeto ako te zaboli nedo bog mos umrit u mostaru ako nemas udepu dabe sto si se borio i bio na prvoj crti obrane to nema veze mirovinu dobili opet oni koji imaju udepu ikupili ratni put a ti crkni ko tepita ista eto ti je nasa drzava bh

  Like(0)Dislike(0)
 4. Ma ima drzave za uhljebljene oni dobivaju primanja,sa kupljenim diploman.Ima evo i u slucaju kada su branili tu B I H. Ja se pitam kako bi bilo po zakonu da je neko napao tu Srbiju,kako bi tek tada bilo,prijeki sud!!!!

  Like(0)Dislike(0)
 5. Imaju ovi uljezi jos i na odvojen zivot i svasta za njihovu guzicu a jadni narod ni za kruh, dasta ic sve samo ic di ko god more ovo je jad

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.