Lola je u gangaškom svijetu besmrtan, njegova pjesma uvijek će se pjevati

“O moj Lola, rano moja ljuta, jesmo vele’ zapivali puta…” Tom gangom Grude i Hercegovina oprostili su se od Tugomira Zucića Lole, jednog od najpoznatijih hercegovačkih gangaša. – Lola je bio u prvoj ekipi koju sam snimao na Radiju Grude. Sve je počelo 1999. kada je ekipa koju je Lola predvodio došla na radio i rekla: “Tomo, ajde snimi nas gangaše. Početak tog mog aktivnog snimanja gange povezan je upravo s Lolom. On ima svoju gangu i u tom svijetu on je besmrtan. Uvijek u društvu će biti “daj onu Lolinu”. I nakon smrti poznatog gangaša Valtera njegova se ganga i dalje traži, tako će i Lolina. Postoje gange koje se povezuju sa selom, a i one koje se povezuju s ljudima i tako cijela zajednica prihvati da je to ganga od te osobe. On je znao i te starinske gange, ovdje iz čaršije. Bila je jedna jaka skupina ovdje kojoj je i on pripadao. On je bio predstavnik čaršijske gange, govori za “Večernji list” legendarni radijski voditelj Tomislav Matković, popularni Tomo s radio Gruda. I on je tek nedavno doznao Lolino ime. – Ja sam se šokirao kad sam nedavno doznao kako je Loli pravo ime. Zamislite čovjeka kojeg svi znaju po tom nadimku, on je jednostavno legenda. Cijela ga zajednica tim nadimkom zove, i to treba zavrijediti. Za mene je Lola bio pravi ‘lola’, vječiti momak, govori nam Tomo prisjećajući se legendarnog gangaša i dajući nam fotografije Lole i njegove ekipe koje je ovjekovječio za sva vremena.

“Sic moj Lole, vozilo te more, sic moj Mile vozile te vile – o – ho – ho – ha – ha – ha…” Pere Miloša Zelića odavno nema među živima, a njegova ganga se pjeva i dan danas. Posebno upečatljivo, s jednim novim duhom pjevao ju je pokojni Lola. – Među društvom je uvijek bio omiljen. Znao je i pjevat i gangat. U njegovoj ekipi gangaša bili smo moj brat Jerko i ja, zatim Dine Pešorda i Branko Pešorda Žuti, pa Velo Miloš kad nam navrati iz Zagreba, u drugoj skupini bio je s Bujicom, Smiljanom i Srećkom, govori nam Mile Sesar, građevinski poduzetnik, gangaš i čuvar narodne baštine.


Prisjetio se Mile i ranijih godina legendarnog Lole. – Kamion ‘Man’ je kupio 1972. godine, a kasnije ‘Raba’. Bio je jedan vrijedan autoprijevoznik koji je sve stizao, govori Mile. Zatim je došao rat i poratne godine. – Franjevci su u župu Grude došli 1895. godine i za stotu obljetnicu trebalo je započeti s proslavama te vrijedne obljetnice jer ovaj narod je s franjevcima prošao i dobro i zlo. I onda smo formirali organizacijski odbor za proslavu blagdana sv. Kate. Bilo je to 1995., a tu su bili Dine i Branko-Žuti Pešorda, Modro i Jerko Ević, zatim Jure i Ivan Ćorluka, Jerko i ja… Blagica iz Ljubotića nam je šivala narodne nošnje za proslavu blagdana. Puno toga su gangaši inicirali, a posebno je upečatljiv kada se nešto započinjalo bio Lola. Bio je drag čovjek kojeg su svi cijenili, govori za “Večernjak” Mile Sesar.

Lola je bio član HKUD-ova Hercegovac i Sveta Kata Grude, prenosi portal Vecernji.ba.

Na groblju Gomilice u Grudama tisuće ljudi iz Hercegovine, Bosne, Dalmatinske zagore i brojnih drugih mjesta oprostili su se od svoga Lole. Tisuće snimljenih sati koji se vrijedno čuvaju u arhivu Tome Matkovića ostaju kao uspomena kako na Lolu tako i na neke druge gangaške legende. A neki glas će uvijek, bilo u društvu bilo prilikom poziva Tomi, zaustiti: “Daj onu Lolinu”. I opet će krenuti uspomene na neko ljepše, ali daleko vrijeme, kojem je, kako fra Stanko Pavlović reče u svom govoru, poseban pečat dao i pokojni Lola.

Vecernji.ba

8 komentara

 1. Čovik za 5.

  Like(7)Dislike(0)
 2. Pokoj mu duši Lola prijatelju zapivaj ju i na onom svijetu

  Like(5)Dislike(0)
 3. bravo Mile legendo

  Like(3)Dislike(0)
 4. Pokoj mu dusi

  Like(2)Dislike(0)
 5. nisam znao da je taj kamiondzija umro cujo sam da je bio ljudina od covjeka neka mu je laka zemlja

  Like(1)Dislike(1)
 6. Laka mu zemlja bila.

  Like(0)Dislike(0)
 7. I opet ne rekose kako mu je ime bilo

  Like(0)Dislike(1)
 8. Tugomir zucic zvani lola legenda od čovika laka mu zemlja bila počivao u miru bozijem

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.