Makarska: Hrvatska policija protjerala 28 ‘bauštelaca’ iz Bosne i Hercegovine

Djelatnici Policijske postaje Makarska, u suradnji s Inspekcijom rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava, u dva su navrata na gradilištu “Bluesun hotela Berulia” u Brelima, u vlasništvu Jake Andabaka, zatekli 28 državljana BiH bez odobrenja za boravak na području naše zemlje, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi put se to dogodilo 4. siječnja ove godine kada su zatečena 24 državljana BiH u obavljanju građevinskih poslova, a onda, umjesto da izvođač radova nešto nauči iz prvog slučaja, on nastavlja s istom praksom, pa su 26. siječnja inspekcija i policija kod njega zatekle nova četiri ilegalna radnika.

Inspekcija rada je u prvom slučaju donijela usmenu zabranu obavljanja djelatnosti tvrtki “Vuniqi” d.o.o. iz Kašine, zastupanoj po osnivaču Adnanu Vuniqiju (47), uz mogućnost otkupa pečata u iznosu od 720 tisuća kuna. Tvrtka nije otkupila pečat pa joj je zabranjeno obavljanje djelatnosti u roku od 30 dana.

U drugom slučaju je u pitanju bila tvrtka “Barak gradnja” d.o.o., također iz Kašine, kojoj je osnivač opet Adnan Vuniqi. U slučaju da “Barak gradnja” ne otkupi pečat u iznosu od 120 tisuća kuna, i njoj će se donijeti rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti u roku od 30 dana.

Prekršajni sud u Splitu, odnosno njegova Stalna služba u Makarskoj podnijela je optužne prijedloge protiv 28 BiH državljana koji su proglašeni krivima i kažnjeni svaki sa po 750 kuna. Od strane PP Makarska uručena su im rješenja o otkazu boravka u Hrvatskoj na rok od trideset dana.

Optužni prijedlog protiv pravne osobe, tvrtki “Vuniqi” i “Barak gradnja”, Inspekcija rada podnosi redovnim putem.

“Zašto država što prije ne odredi uvozne kvote radne snage iz inozemstva po pojedinim djelatnostima jer ja na domaćem tržištu građevinara jednostavno ne mogu naći. Moje dvije firme koje spominjete imaju 37 radnika, ali su oni nedovoljni za opseg posla koji sada imamo. Ja bih zaposlio domaće ljude, ali nitko neće i zato sam prisiljen tražiti radnu snagu iz BiH.

Kazne su tolike, vidite u ova dva slučaja u Brelima, ukupno 840 tisuća kuna, a to je nekada puno više nego koliko dobijemo novca za obavljeni posao od naručitelja radova. Ne znam što da radim. Raditi se mora, a radnika nema, dok su kazne prevelike. Nikakvog legalnog rješenja država nema – rekao nam je Adnan Vuniqi.

6 komentara

 1. Ima. Zaposli ljude iz trećeg i plati koliko spada

  Like(7)Dislike(1)
 2. Neka neka disi Balije doveja da ti oni rade

  Like(7)Dislike(6)
 3. Jada i čemera dali ste sve hotele andebaku sanader i kompanija koji nema pojma o hotelijerstvu i sada daje radove nekim tvtkama koje su naravno naj jeftinije.
  Ima jedna poznata tvtka iz Širokog koja ima nekoliko desetaka prijavljenih ljudi u Hrvatskoj zašto nisu oni dobili posao nego ova ekipa.
  ANDEBAKOVA privatizacija
  Sramota i jad

  Like(10)Dislike(1)
 4. Samo da znate koje su to lokacije ne može biti ljepša lokacija na. Moru može biti lijepa kao i ova lokacija berulije ali ne ljepša.
  I što su napravili jad i čemera.
  I sada ovo to je to kada se hotel dobije preko veze.
  Ali ovaj poduzetnik jr isto jako sposoban kao i Andenak.
  Kako je mogao potpisati ugovor o izgradnji kada nije znao koliko mu djelatnika treba.
  Nesposoban kao i andebak.

  Like(0)Dislike(1)
 5. Andabak n

  Like(0)Dislike(1)
 6. Andabak nesposoban. Hahaa dobar vic

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.