Maloljetni branitelji ulaze u Zakon o braniteljima FBiH?

Udruga Maloljetnih Dragovoljaca Domovinskog Rata HZ – HB već sedam godina pokušava privoliti vlasti da ovu kategoriju braniteljske populacije uvrste u zakon. Sada u trenutcima kada se vrši Izmjena i Dopuna Zakona o pravima branitelja ponovo je upućen zahtjev da se maloljetni branitelji uvrste u prava i tako dobiju status kao i svi ostali branitelji Domovinskog rata.

Tražimo da se nađe mjesto u novom izmijenjenom i dopunjenom Zakonu uz napomenu da sve ovo navedeno je trebalo i prije riješit Udruga trenutno na području F BiH broji oko 615. članova koji u skladu sa Statutom i Zakonom imaju status člana Udruge kao i brojka od oko 293 počasna posmrtna člana Udruge koja su dala svoje živote u Domovinskom ratu. Maloljetni Branitelji su jedina Kategorija ( Populacija ) Branitelja koja nemaju svoj Status u Zakonu pa se tako i dolazi do podatka koji glasi da nikakva prava u spomenutom Zakonu opravima Branitelja i članova njihovih obitelji ne mogu koristiti već svoja prava ostvaruju na način pripadnosti nekoj od drugih Kategorija Branitelja koje imaju svoj status u Zakonu – rekao nam je predsjednik Udruge Maloljetnih Dragovoljaca Domovinskog Rata HZ – HB Branko Matošin.

U Udruzi razmišljaju i zaključuju da bi u novim Izmjenama i Dopunama Zakona ta nepravda mogla i morala izmijeniti i za rezultat bi imalo mogućnosti zaštite maloljetnih branitelja i njihovih prava kao trenutno najugroženije braniteljske populacije u Federaciji.  Matošin ističe kako se pojedinci protive ovoj ideji pod izlikom kako će doći do novog povećanje braniteljske populacije. U ovoj udruzi smatraju kako je to samo još jedna izlika kako bi na kraju maloljetni branitelji ostali bez prava. – Uvrštavanjem ove kategorije u novi Zakon ne bih povećao broj korisnika novčanih primanja pa tako ni Proračun FBiH ne bih imao nikakvih dodatnih opterećenja i troškova uz napomenu da mi kao branitelji maloljetnici tražimo svoje Ime i Prezime u pobrojavanju ostalih braniteljskih kategorija u novome Zakonu. Sve više ljudi iz vlasti ima mišljenje kao mi o – zaključio je Matošin i dodao kako oni koji su kao maloljetnici dragovoljno stali u obranu hrvatskog naroda u BiH zaslužuju priznanje i dobivanje statusa kroz novi zakon. Na redu je politika.

VL

6 komentara

 1. Pusti veterani,maloljetnici,dragovoljci,raznorazne udruge a b.. te ..bo 15 nas bilo jedva popuni smjenu

  Like(0)Dislike(0)
 2. Oni samo traze nesto sto i zasluzuju.Oni su dijeca rata

  Like(2)Dislike(0)
 3. Ja sam nažalost sudionik rata

  Like(0)Dislike(0)
 4. Oooo

  Like(0)Dislike(0)
 5. Malojetni branitelj sam ali niti trazim niti sta imam od ove lopovske drzave,samo molim boga da dadne zdravlje da mogu koji dinar svojim rukam zaradit da dicu istram na pravi put a onda i nije me briga za mene sta god bog da

  Like(2)Dislike(0)
 6. A da jos samo ovo,nama koji smo bili i netreba nista nek imaju ovi sto nide nisu bili,stace jadni dadni te im skrbi i ostale naknade,mi smo svakako na rezervi naucili zivit

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.