Marinko Zadro preuzima Tvornicu šećera Osijek

Marinko Zadro sa svojim partnerima preuzet će Pipunićevu osječku šećeranu, te će time konsolidirati ukupnu proizvodnju šećera u Hrvatskoj, koja po odluci Europske komisije godišnje iznosi 192.877 tona.

Prema izvorima Poslovnog dnevnika, pregovori koji se vode još od prošlog ljeta, ušli su u završnu fazu. Temeljni dogovor pregovarača je postignut, te se, kako doznajemo, formalno stavljanje potpisa na ugovor očekuje do konca ožujka, najkasnije u prvom tjednu travnja. Za poznavatelje prilika, ova transakcija i ne predstavlja iznenađenje. Hrvatska je nekad proizvodila čak 300 tisuća tona šećera, no u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji odrezana nam je proizvodna kvota na manje od 200 tisuća tona. Već u to vrijeme se otvoreno komentiralo kako su tri šećerane prekobrojne za tu razinu proizvodnje.

Ideja o povezivanju tri šećerane razmatrana je na razini državnih institucija i prije ulaska aktualnih vlasnika u njih, pred desetak godina, ali dogovor nije postignut.

Podsjetimo, nedavno je ovaj Gruđanin kupio Dalmacijavino – tvornicu vina, žestokih pića i sokova. Najavio je kako će vinariju ću preseliti u Drniš, a Pipi zbog vode u Hercegovinu.

 

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.