Martina Ćorluka: BiH na putu u EU treba mlade i obrazovane ljude

Zadnjih nekoliko desetljeća svjedočimo rapidnim promjenama na globalnoj razini. Posljedično tome i u procesu odgoja i obrazovanja na svim razinama, pa je tako Međunarodno povjerenstvo za razvoj obrazovanja za 21. stoljeće izdalo publikaciju “Učenje – blago u nama” koje donosi uvid u stanje u kojem se nalazi obrazovanje na svjetskoj razini, ali također nudi i viziju obrazovanja za budućnost, koje bi se trebalo temeljiti na koncepciji “društva koje uči”, odnosno na koncepciji cjeloživotnog obrazovanja.
Takvo obrazovanje podrazumijeva afirmaciju kardinalnih vrlina koje bi svaki pojedinac, ali i društvo trebalo njegovati i razvijati, a to su vrijednosti društvene jednakosti, solidarnosti, tolerancije, otvorenosti za demokratsko sudjelovanje u odlučivanju, sloboda, ljudsko dostojanstvo i tome slično, a sve one potrebne su da bi jedno društvo funkcioniralo na temeljima vladavine prava, baš onako kako funkcionira i EU, čije se djelovanje temelji na ugovorima koje su demokratski podržale sve zemlje članice.

Povelja o temeljnim pravima EU-a obvezuje sve institucije EU i vlade država članica prilikom primjene zakonodavstva na poštivanje tih prava, a Hrvati u Bosni i Hercegovini koji su građani Europske unije imaju također obvezu poštivati ta prava. Međutim, da bi bili jednaki i među pravima i obvezama kao i ostali Europljani svakako trebamo težiti i istim vrijednostima, a njih možemo dostići isključivo obrazovanjem kojim bismo stekli znanje koje bi moglo i trebalo biti konkurentno. Kvalitetno visoko obrazovanje presudno je za one koji se žele prilagoditi brzim promjenama i potrebama koje zahtijeva tržište rada.

Stoga, visoko obrazovanje treba naglasak staviti na razvijanje specifičnih vještina i sposobnosti jer danas se gotovo svi društveni izazovi, i to na svim razinama povezuju s tržištem rada i zahtjevima koje ono nameće, a neki od njih su inovativne ideje i inovativni ciljevi koji trebaju biti realni i mjerljivi. Tako da konkurentno znanje podrazumijeva mišljene, a ne naučene činjenice. Kod studenata treba potaknuti razvoj kritičkog mišljenja. Cilj obrazovanja treba biti pojedinac koji misli, a ne pojedinac koji se oslanja na ono što je naučio jer informacije i činjenice koje smo naučili prije samo 10 godina zastarjele su.

Akademik Budin istaknuo je da inovativnost zauzima središnje mjesto u europskim dokumentima razvoja do 2020., a dr. sc. Filetin naglašava da su ljudi glavni nositelji ideja i novih znanja strateška osnovica razvoja suvremenog društva. Dakle, “intelektualni kapital” je ono što razlikuje jedno od drugog društva, a ujedno je i resurs koji je zapravo generator novih ideja i razvoja zajednice.

Stoga, Bosna i Hercegovina na putu u EU nedvojbeno treba mlade i obrazovane ljude. One koji žive i propagiraju unaprijed spomenute vrijednosti, koje oblikuju naše ponašanje i odnos prema drugom i drugačijem.

Treci.ba

11 komentara

 1. Zgodna nema što reći.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Prava livanka nema te država 🙂
  Pozdrav iz Komšiluka Čaršija hm

  Like(1)Dislike(0)
 3. BiH nikada neće u EU ući.EU i Amerika dasu zelili mir odmah binam dali tri entiteta a BiH nedljeljiva danas bi živili u miru.

  Like(0)Dislike(0)
 4. U b i h tome izgleda mjesta nema,jer koji imaju pristojnu platu to su uhljebi u svim drustvenim firmama.Svaki novo izabrani je samo poslusnik veci od onoga prije.Kite se ko ce se vise zaduzit.Probajte naci samo jednoga koji ima skolu i koristi je na poslu za opce dobro.To je dokaz da im je u cilju zatucanost.Preko radia se vrte oglasi za nova radna mjesta a nema oglasa koliko ih je dobilo otkaz i sa kolikom platom za 180 radni sati.Treba da nema ni nedilje ni nocnog rada pa da vidimo.

  Like(2)Dislike(0)
 5. Nadam se da niste kao ovi stari partijski Hdz.
  Europska unija nije toliko niti bitna može se demokracija provesti i bez Eu.
  Problem je u Tvome presedniku diktatoru i neznalcu i drug Dragan trči za pozicijama surađuje sa srbima provaljuje se.
  Pravi neku novu jugu nema pojma što priča.
  Primjer je ova ponovna revizija tužbe drug Dragan je pravi traljo skupa sa srbima opet gradi neku traljavu jugu.
  NAIME O CEMU

  Like(0)Dislike(0)
 6. Nadam se da niste kao ovi stari partijski Hdz.
  Europska unija nije toliko niti bitna može se demokracija provesti i bez Eu.
  Problem je u Tvome presedniku diktatoru i neznalcu i drug Dragan trči za pozicijama surađuje sa srbima provaljuje se.
  Pravi neku novu jugu nema pojma što priča.
  Primjer je ova ponovna revizija tužbe drug Dragan je pravi traljo skupa sa srbima opet gradi neku traljavu jugu.
  NAIME O čemu se radi treba tražiti reviziju i ići na sud pa neka to sud riješi i onda nema ove jugosloveske močvare.
  Onda je mir i treba poštivati sudsku odluku ili ako netko želi dalje suditi se i to je bolje od ove čovićevih i srpskih metode
  Tipično jugoslovenski on je jrdan od najvećih neprijatelja hrvatskoga naroda

  Like(0)Dislike(0)
 7. Bravo! A tko ne treba mlade i obrazovane? Hahaha

  Like(0)Dislike(0)
 8. BiH na putu prema EU integracijama i obrazovanje mladih su dva pojma koja treba definitivno razdvojiti da bi se jedno i drugo postiglo. U svakom slucaju nam trebaju mladi i obrazovani, bez obzira tezimo li EU ili nekoj drugoj regionalnoj ili medjunarodnoj oraganizaciji. BiH na putu do EU ima i previse toga sto ne mogu rijesiti mladi, jer na tim celnim pozicijama su “stari”. Treba rijesiti sve odredbe i zakone vezano za administrativnu upravu, sudstvo, policiju, birokraciju, pokusaj izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i sl., odnosno bar pokusati zadovoljiti madridski i kopenhaški kriterij/e. Sto nam vrijedi potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju prema EU kad nam je to maximalno dostignuce?
  Naslov ovog clanka lijepo i perspektivno izgleda, ali razilazi se od realnosti, ovo je nesto sto svi mozemo reci. Treba biti koncizan i precizan i pokazati prstom gdje je problem, jer je jedino takav nacin u nasoj zemlji afirmativan i pristupan nasem socijiziranom stanovnistvu.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Ne znam kakvog smisla imaju ovakvi članci? mozda samo zato sto je autorica necija kcer ili clanica neke određene stranke? Kakve su njezine kompetencije da uopće priča o takvim stvarima? zavrsila fakultet kao i milijun drugih ljudi( danas to i nije neki problem), otisla na političku akademiju, zbog ćaće upala na fakultet i sad ona pametna….. Mora on još pure pojest da da može neke nastupe imat.. ali eto…reče Prljavi Harry: Misljenje je ko šupak, svatko ga ima..SZR

  Like(2)Dislike(0)
 10. Koji su to mladi I obrazovani,ciji su oni ,dali su to partiski kadrovi,ko u bivsem sistemu kadar si ako si can partije,gdje su svi kadrovi sto su do sada zavrsili vise I visoke skole,tu su njemackoj ,baustela,sobarica,cistacica jesu to ti kadrovi o kojima se suti,partiski kadrovi ne morajaju ni zavrsiti skole oni su uvjek tu uz svoju partiju

  Like(0)Dislike(0)
 11. Svi vi ‘mladi’ radite što vam se rekne…
  A kad ostarite onda onako kako ste naučili. A učite od ovih starih prdonja….I tako u krug

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.