Martinović: Herceg Bosna i HVO su obranili Heleza, a on je hrvatske branitelje terorizirao

Nakon što je Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH i bivši federalni ministar za pitanja branitelja kazao kako informacije da će HNS tražiti uspostavu dvije komponentne unutar spomenutog Ministarstva predstavljaju “pokušaj oživljavanja zločinačke tvorevine Herceg-Bosne” reakcije predstavnika Hrvatskog narodnog sabora jasno ukazuju na to kako Ministarstvo branitelja mora skrbiti za obje komponentne branitelja, a ne da danas imamo situaciju u kojoj u sjedištu postoji jedan ili dva pripadnika HVO-a, dok 90 posto zajedničkih sredstava ide u korist armijske komponentne, javlja Hrvatski Medijski servis.

Jedini način

Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg – Bosne u potpunosti podržava borbu za ustroj dvije komponente unutar Ministarstva te u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis kaže kako je sektor za HVO zapravo jedini način da se u sadašnjoj situaciji zaštite hrvatski branitelji, odnosno da se za njihova prava radi na najbolji mogući način.

Komentirajući Helezove prozivke, Martinović je naglasio kako je riječ o klasičnim reakcijama koje govore o nikada zaboravljenim jugoslavenskim idejama te je podsjetio kako su upravo Herceg-Bosna i HVO i obranili Heleza i ostale. Također, dodaje kako Hrvati u Federaciju BiH unijeli Herceg-Bosnu i HVO i to se mora vidjeti na primjeru Ministarstva branitelja u kojem je nužno ustrojiti sektor koji će skrbiti za pripadnike HVO. Martinović je posebno naglasio i kako je to način da se hrvatski branitelji zaštite od terora kojeg je provodilo Helezovo ministarstvo, odnosno platforma, dodavši i kako je očito da se presude Ustavnog suda u tom kontekstu ne provode čime postaje jasno zbog čega mora postojati sektor za HVO.

90 posto sredstava se iskorištava

Predsjednik Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a Slavko Marin kazao je za Hrvatski Medijski Servis kako je prijedlog HNS-a logičan i pravedan, podsjetivši kako na razini države u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama postoje tri komponentne i sve funkcionira veoma dobro.

Naime, u Ministarstvu obrane trokomponentnost se manifestira personalno i organizaciji te postoje dva zamjenika ministra koji dolaze iz druga dva naroda, dok u OS-u imamo isti primjer u generalskoj strukturu. Tako načelnik Glavnog stožera ima dva zamjenika, baš kao i u operativnom zapovjedništvu gdje zapovjednik ima dva zamjenika. Onda se postavlja pitanje zašto se ne dopušta na federalnoj razini, odnosno u Ministarstvu za pitanje branitelja napraviti dvokomponentni ustroj, kaže Marin za HMS. On smatra kako ovi argumenti pokazuju da dvije komponentne nisu upitne, ali je pitanje zapravo želi li se i dalje da netko iskorištava 90 posto zajedničkih sredstava te da u sjedištu Ministarstvu imamo tek dva uposlenika koji su pripadnici HVO-a.

Napiši Komentar

Komentari su djelo i osobno mišljenje njihovih autora