MASOVNI ŠVERC: Pušači se okrenuli crnom tržištu

Poskupljenje cigareta i duhanskih prerađevina do kojeg je došlo zbog povećanja trošarine na ove proizvode dovelo je do masovnog šverca “domaćim” duhanom.

“Svako povećanje poreznog opterećenja ujedno otvara mogućnost i za povećanje krijumčarenja i to iz razloga što je zarada veća ukoliko se nešto prokrijumčari na crno te proda na tržištu. Uprava je baš zato u proteklim godinama dala prioritet kontrolama zakonitosti prodaje duhana i cigareta”, rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Grupe za sprečavanje krijumčarenja koje funkcioniraju pri regionalnim centrima UNO prošle godine oduzele su 52.745,82 kg rezanog duhana, duhana za lulu i duhana u listu.

Samo godinu dana ranije, za 2014. godinu, ova brojka bila je 1.441,58 kg.

Ovome u prilog ide i posljednja u nizu akcija uhićenja švercera duhana pod nazivom “Lištica”, u kojoj je uhićeno 14 osoba.

“Procjenjuje se da su nezakonitim djelovanjem u razdoblju od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je proračun BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protupravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM”, priopćili su iz SIPA ovim povodom.

Fiksna trošarina po kutiji cigareta 2013. godine iznosila je 0,75 KM, naredne godine se penje na 0,90 KM, da bi prošle godine shodno planskom povećanju, trošarina “skočila” na 1,05 KM, podigla cijenu cigareta, smanjila potražnju za njima te u konačnici okrenula kupce ka nelegalnom tržištu.

Računica je jasna: prosječna kutija cigareta trenutno košta oko 4,5 KM i pušaču teško da može biti više od jednog dana, cijena kilograma tvorničkog duhana za motanje ili lulu se kreće između 90 i 100 KM, dok na crnom tržištu kilogram ne prelazi 25 KM. Kilogram može da potraje i do tri mjeseca, tako da umjesto 405 KM, koliko bi za tri mjeseca potrošili da kupuju cigarete, prođu višestruko jeftinije.

Još jedan pokazatelj da poskupljenje duhana i duhanskih proizvoda pušače mahom nije natjeralo da se odreknu nezdrave navike, već ih je samo preorijentiralo na crno tržište, su i brojke o proizvodnji duhana. Dok je tako zaplijenjena količina duhana u samo jednoj godini porasla za više od 50.000 kilograma, u isto vrijeme količine koju su legalno proizvedene drastično su se smanjile. Na teritoriji BiH 2011. godine službeno je proizvedeno 2.490 tona, 2012. godine 1.168, a 2013. poražavajućih 685 tona duhana.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kazao je kako je šteta ogromna, ali da je za ovakvo stanje kriva isključivo država.

“Porezi moraju biti toliki da će ih svako rado platiti. Međutim, mi smo zbog utjecaja eksperata Europske unije, koji su inzistirali da se povećaju trošarine, došli u situaciju da je razlika u cijeni jedan prema 10, tako da je potpuno normalno da će narod, koji je jadan i bijedan, svoje potrebe zadovoljiti na jeftiniji način”, istaknuo je on.

Slikovito je to pojasnio primjerom iz Ljubinja, gdje je, kako kaže, prošle godine poslije podizanja trošarina otkupna stanica zatvorena, te je seljak, da ne bi umro od gladi, kupio mašinu za rezanje duhana i sad ga prodaje kome i koliko može.

“Normalna država tako nešto ne bi uradila, ili ako i bi onda bi prije svega otkupila sav duhan od seljaka pa bi on završio u kanalima u kojima treba”, rekao je Pavlović.

9 komentara

 1. Pojeftinite cigarete svi ce pusit cigarete mir za drzavu i za narod.Ljudi kupuju ko fol neki duhan neznaju sto je .Problem u Zdrastvu u kriminalu a i ljudima .Jednima dobar sverc bogatima jer oni to tade a sirotinja mrije.Nazalost i sramota.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Tuga

  Like(0)Dislike(0)
 3. Covjek za deset godina popusi cigareta za dvadeset tisuca maraka za lijecenje i bilobi uredu da placa lijecenje u bolnici cetvrtinu od tog iznosa i da cetvrtinu dobiju oni sto nepuse a oni ih truju okolo pusenje osim privatnih prostora treba zabranit a onima sto sve ovo smeta lako ce shvatiti o cemuse radi pustite druge da jedu grah a vi mu gurnite nos u straznjicu efekat je isti obe osobe pustice suze jedna od smjeha a druga od nadrazivanja ociju tj istoje obe ce da uzivaju ha ha

  Like(2)Dislike(0)
 4. jos jedan anoimus

  Evo BiH trazi ulazak u EU,i njih cemo naucit krizat duvan. Kad mas opet zauzmu ovi sa istoka da nam opet duvan pomogne prezivit. Ta nece drzava ni politika

  Like(1)Dislike(0)
 5. HOĆELI SE STATI OVOM ŠVERCU ŠTO UVOZE

  Like(1)Dislike(0)
 6. Da li je ” sverc” kada ste prijavljeni na minimalnu placu a ostatak novca dobijete u koverti? Da li ce mirovinsko isplatiti mirovinu po toj uplati il se racuna i ovaj iznos u koverti?otkud ovaj novac u koverti poslodavcu?svi se hvatamo za ove sitne iznose i novinske patke o zaradi na crno,ovo se sustavno radi u svim vecim tvrtkama ..

  Like(5)Dislike(0)
 7. A svi se prave gluhi nijemi suti cuvaj posao..ne nije ovo porezna utaja to bi se nekako drugacije zvalo

  Like(1)Dislike(0)
 8. Sramota ko to radi opet bogatuni i biznismeni..Jadna sirotinja to kupuje i otog mrije .Ostali svi uzivaju .Uhvaceni ce brzzo na slobodu.sramota drzave.

  Like(2)Dislike(0)
 9. U Hercegovina je bilo švercanja duhana i dok je moj pradjed bio živ pa i danas,meni osobno ne smeta dok god nema otkupni stanica po pristojnoj cjeni.

  Like(4)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.