Maturanti se pripremaju za fakultet. Cilj diploma i rad u struci u svom gradu

Maturalne zabave u većini bh. općina i gradova su završile i sada slijede puno odgovorniji i ozbiljniji zadaci za ovogodišnje maturante. Moraju odabrati studij i uspješno ga upisati kako bi jednog dana imali diplomu koja im može, bar donekle, olakšati funkcioniranje u današnjem vremenu.

Rad u struci

Mirjana Ereš iz Ljubuškog Srednju farmaceutsku školu završila je u Grudama. A sada, kako je na prekretnici života, kako kaže, upisat će studij odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Mostaru. – Očekujem što bolji uspjeh u radu i učenju, kvalitetno obrazovanje i spremnost na rad u ovom poslu, te da ću radom doprinijeti državi u kojoj živim, te razvoju društva i medija. Očekujem i da me budući profesori nauče radu u struci odnosa s javnošću, te sigurnom i pravilnom načinu vođenja i organizacije u budućem poslu. Što se Mostara tiče, očekujem da će nama studentima omogućiti što bolje uvjete u školstvu te siguran i kvalitetan način studiranja i življenja, govori nam Mirjana, buduća studentica.

Amanda Vrdoljak iz Domaljevca studirat će u Orašju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Mostar. – Planiram studirati u Orašju i najviše bih mogla postići u novinarstvu ili turizmu, ali se još nisam opredijelila što ću odabrati, govori nam Amanda.

Mirna Matković je zaljubljenica u glumu i članica Gradskog kazališta mladih Vitez, a na fakultet će u Mostaru. – Nadam se da ću upisati agronomiju na Sveučilištu u Mostaru. Moja očekivanja od studija su da naučim nešto novo, dodatno obogatim svoje znanje i uspješno završim fakultet, a nakon toga kasnije dobijem posao u struci. Očekivanja od grada u kojem ću studirati su da se što prije snađem, a sigurna sam da ću imati priliku upoznati nove prijatelje, proširiti svoje vidike, kao i nastaviti baviti se glumom što mi je dugogodišnja ljubav, kazala je Mirna.

Dora Zadro iz Gruda u Mostaru će studirati farmaciju ili stomatologiju.

Usvajanje gradiva

Uspješna maturantica iz Gruda bila je i u Zagrebu na pripremama, ali se odlučila za Mostar. – Ja ću davati sve od sebe da usvojim gradivo i usavršim svoje znanje, a očekujem da će profesori pravedno vrednovati moj i rad drugih studenata, kazala nam je Dora.

Ivana Krešić iz Mostara kazala nam je da planira upisati Građevinski fakultet u svom gradu. – Prije svega očekujem da mi ovaj studij omogući stjecanje znanja, vještina i kompetencija kako bih mogla raditi u struci, te da mi to bude odskočna daska za napredovanje. Ne očekujem da će studij biti samo krv, znoj i suze, nego da će biti zanimljiv i radujem se što ću upoznati nove kolege, profesore i druge s kojima ću se na fakultetu susretati, kazala nam je Ivana.

Većina budućih studenata s kojima smo razgovarali dvoumila se između Mostara i Zagreba, ali ima i onih koji su odabrali Osijek. – U Orašju sam završio Opću gimnaziju s vrlo dobrim uspjehom, a želja mi je u Osijeku upisai strojarstvo ili sličan fakultet. Primarni cilj je da mi diploma s fakulteta otvori put do radnog mjesta, ali u struci, govori nam Marko Marić iz Domaljevca koji se priprema za svoje studentske dane.

Najviše studenata ipak se odlučuje za Mostar i ističu blizinu općina i gradova iz kojih dolaze pa tako i lakši susret s obielji, ali i činjenicu da Mostar u usporedbi s drugim gradovima okruženja, studentski, nimalo ne zaostaje. Čak ih u određenim segmentima i nadmašuje.

Uz vrhunske vlastite stručnjake, na Sveučilište dolaze i brojni drugi sjajni predavači iz zemlje i zemalja u okruženju, ponajprije iz Republike Hrvatske. Oni koji, primjerice, idu u Zagreb očekuju upoznavanje novih ljudi, sklapanje prijateljstava, kao i širu naobrazbu na fakultetu. Bilo kako bilo, najljepše, bezbrižno vrijeme za maturante završava i oni su toga svjesni. Sada slijede pripreme za fakultet i onda od jeseni nadaju se, nove radne pobjede i savladavanje prepreka na putu do diplome, a time i lakše zapošljavanje u struci.

Večernji list

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.