Među 10 najrazvijenijih općina u BiH samo tri iz Hercegovine

Federalni zavod za programiranje razvoja (FZZPR) redovito objavljuje socionalno-ekonomske pokazatelje po općinama u FBiH.

Na osnovu niza pokazatelja, kao što su stupanj zaposlenosti i nezaposlenosti stanovništva, broj učenika osnovnih i srednjih škola na 1.000 stanovnika, procijenjeni bruto društveni proizvod (BDP) po općinama po glavi stanovnika i broja odsutnog stanovništva u odnosu na popis iz 1991. godine, FZZPR utvrđuje indeks razvijenosti svake općine u FBiH.

Stupanj zaposlenosti utvrđen je na osnovu podataka o broju zaposlenih po općinama u odnosu na procjenu prisutnog broja stanovnika, a stupanj nezaposlenosti utvrđen je na osnovu podataka s zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih po općinama u odnosu na radno aktivno stanovništvo. Iako Federalni zavod za statistiku ne radi obračun BDP-a po općinama, FZZPR izvršio je procjenu BDP-a prema vlastitoj formuli.

Na osnovu indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti općina, pri čemu su kao nerazvijene označene one općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka FBiH, a nedovoljno su razvijene one općine koje imaju indeks razvijenosti između 50% i 75% prosjeka FBiH. Kao razvijene označene su one općine čiji je indeks razvijenosti iznad prosjeka FBiH. U sljedećoj infografici pogledajte podatke koji su korišteni za rangiranje općina:

Iz priloženih podataka vidljivo je da se u Županiji Sarajevo nalazi četiri od deset najrazvijenijih općina u FBiH. Ono što je zanimljivo, ali i indikativno, jest da u top deset nema nijedne općine iz Srednjobosanske županije, ali ni iz Unsko-sanske županije.

U Hercegovini se nalaze tri općine koje su ušle na listu najrazvijenijih Čitluk na drugom mjestu, Neum na petom, a Široki Brijeg na devetom mjestu, dok su iz Zničko-dobojske županije u društvu najboljih Tešanj i Žepče.

graf-razvijene-opcine

8 komentara

 1. Dio hercegovine sa hrvatskom većinom ima 3 od destet najrazvijenijih općina znači 30 % a udio u ukupnom stanovništvu nam je 200 tisuća od 3 miliona koliko ima ljudi u bih znači ispod 10%. znači imamo 4 puta veći udio u najrazvijenijim općinama nego u stanovništvu i onda stavljte ovakav glup naslov. Sarajevske općine su razvijene zato što su u njima sjedišta tvrtki kako državnih tako i privatnih. Među 10 bi bio i mostar da im muslimani iz istočnog mostara ne snižavaju prosjek.

  Like(3)Dislike(0)
 2. tko je ono sra da su grude među najrazvijenijim općinama

  Like(6)Dislike(1)
 3. načelnik DRKAN

  Like(3)Dislike(2)
 4. Bdp u sarajevu duplo veći po glavi stanovnika od ostalih općina, mora bit kad iz proračuna dobivaju 800 KM a naše hrvatske općine 400 KM po glavi stanovnika.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Skoro sve gore navedene općine imaju više nezaposlenih nego zaposlenih. Bdp im dižu plaće državnih uhljeba i po čemu su razvijene? Mižda po tome što mudlimani imaju po 10 drčine pa ih socijalo hrani što mi svi financiramo.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Razvijene opcine.Mozda za jednu tunguziju.
  U svemu ste zadnji u Evropi pa mozete samo prdukati.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Istraživanje nadasve nakaradno sprovedeno.
  Razvijena je ona regija koja stvara takozvanu NOVU VRIJEDNOST. Tj. proizvodi prodaje i izvozi.
  Čitluk je OK, uz razvijen turizma ima i razvijenu vinarsku industriju i još dosta toga, a nema
  u sebi stacioniranih državnih poduzeća.

  Široki Brijeg ima Županiju (državni proračun). To nije ostvarena nova vrijednost. Tu nema proizvodnje, to je takozvana NADGRADNJA i ona je čisti trošak, koji se financira iz ostvarene NOVE VRIJEDNOSTI, a u svrhu kako bi stvorila uvjete za što efikasnija i bolja poslovanja tj. za stavaranje veće NOVE VRIJEDNOSTI. Broj zaposlenih nije mjerilo razvijenosti, ako je veći dio zaposlen u NADGRADNJI. Ako nema stvaranja NOVE VRIJEDNOST, NADGRADNJA će biti sve lošija i lošija jer će doći do drastičnog pomanjkanja NOVCA. To se trenutno dešava našoj ŽUPANIJI i većini drugih županija. Nema novca za zdravstvo, za školstvo, za visoko obrazovanje, za socijalu, za izgradnju koja je preduvjet za sticaj NOVIH VRIJEDNOSTI (putevi i sl.) NOVCA imaju samo za dijeliti primanja zaposlenima. To nije razvijenost, to je POŠAST.

  Opet kažem: Loše odrađen posao.

  Like(1)Dislike(0)
 8. A načelniče disu ti Grude …………….. samo laprdaš i mažeš narodu oči

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.