Među 1000 sveučilišta ni jedno iz BiH

Na rang-listi svjetskih sveučilišta objavljenoj prije tjedan dana nema sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Više kriterija

Visokoškolske ustanove iz regije na listi za 2016. – 2017. godinu kotiraju tek od 500. mjesta pa naviše, a najstarije američko sveučilište Harvard najbolje je rangirana obrazovna ustanova na novoj rang-listi sveučilišta – The Times Higher Education World University Rankings (THES). Mariborsko sveučilište je plasirano na poziciju 501. – 600. mjesta, ljubljansko 601. – 800., dok se zagrebačko i beogradsko sveučilište nalaze u skupini 801+. Zagrebačko je pretposljednje na listi, ispred iranskog sveučilišta Zanjan. Na THES-ovoj listi daje se usporedba 1000 najboljih visokoškolskih ustanova po svim osnovnim misijama – učenje, istraživanje, prijenos znanja i međunarodni utjecaj. Interaktivna mapa prikazuje 100 najbolje rangiranih sveučilišta na svijetu, kao i one iz regije koji su uvršteni na ovu listu. Kao i ranijih godina, prednjače sveučilišta iz SAD-a, Velike Britanije, Švicarske i Kanade. U svijetu trenutačno postoji desetak globalnih rang-lista akademske reputacije sveučilišta. THES je jedna od njih. Ona se formira na temelju 13 pokazatelja grupiranih u pet kategorija: obrazovanje, znanstveno-istraživački rad, citiranost, internacionalizacija (ovisi o broju stranih studenata) i inovacije.

Istraživanje Webometricsa

Prema najnovijem istraživanju javnog istraživačkog centra Webometrics iz Španjolske, među 1000 najboljih sveučilišta u svijetu nalaze se četiri iz zemalja s područja Balkana. Prema rang-listi Webometricsa, koji djeluje pri Vijeću za znanstvena istraživanja (CSIC), najbolje rangirano sveučilište iz zemalja regije je ljubljansko koje se nalazi na 286. mjestu. Od zemalja regije, nakon slovenskog sveučilišta slijedi zagrebačko koje zauzima 479. mjesto ove prestižne rang-liste najboljih sveučilišta u svijetu te Sveučilište u Beogradu na 536. mjestu i Sveučilište u Novom Sadu koje se nalazi na 886. poziciji. Osim ova četiri sveučilišta, među 1000 najboljih u svijetu ne nalazi se nijedno sveučilište iz zemalja regije.

Prema listi Webometricsa, najbolje sveučilište u BiH je sarajevsko koje se nalazi na 1820. mjestu, a slijede ga tuzlansko na 3186. mjestu i Međunarodno sveučilište u Sarajevu koje se nalazi na 3463 mjestu.

VL

4 komentara

 1. Stace oni to je samo šprdacina da. Esto rade Sipa samo trosi pare i vata sitne svaka baba zna ko to radi i di a oni samo ko tutici obuku uniformu i

  glume stra i trepet. I pisu uhvacen vV.J a on se seta pa se pitam ko je manit. Mi posteni ili vi . Viste obicni papci koji stojiteviza tog samo gkumite majmune i trosite pare

  Like(0)Dislike(0)
 2. Pa kome je ovo čudno, malo se treba maknut i izvan apogledat stanje.
  Nema niti jednog prof koji je nešto objavio u međunarodnim časopisima sve što prikazuju je nižerangirano a radovi su copy paste.

  Mostar još uvodi Elektrotehniku a kažu jedan laboratorija opremljen (BOŽE SAĆUVAJ).
  Odlučili su i ovo malo studenata koji su barem studirali u RH i nešto malo znali uništit.
  Zamislite samo stručnjaka elektrotehnike koji iziđe iz “JEDNOG LABORATORIJA”

  Like(1)Dislike(0)
 3. Na kojem je mjestu sveučilište “Nikad Nije Kasno” Široki Brijeg?

  Like(0)Dislike(0)
 4. Sto ce fakulteti na balkanu.
  Naucite tamo hurac,jer nista ne mozete raditi u Eu sa tim papirima.
  Gubljenje vrimena bolje da ste iskoristili cuvajuci ovce.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.