Međugorje nezadovoljno općinom Čitluk pa razmišlja o osnivanju svoje općine

Iako međugorska ukazanja i dalje čekaju na službeni stav Crkve, a čuli su se i neki obeshrabrujući komentari iz Vatikana, hodočasnici ne prestaju dolaziti. Međugorje je zbog njih jedno od ekonomski najjačih mjesta u BiH, ali mještani nisu zadovoljni kako se njihovim javnim sredstvima upravlja.

Zato su skloni ideji da mjesne zajednice koje čine crkvenu župu Međugorje osnuju vlastitu općinu.

Zahvaljujući dolasku milijuna hodočasnika izniknulo je potpuno novo Međugorje. Mještani su podigli hotele i brojne druge objekte. No, pristupne ceste i ostala infrastruktura nisu u skladu s potrebama, žale se ovdje.

“Na nekim mjestima gdje nema toliko milijuna ljudi pa im je bolji asfatl nego kod nas. Zašto je to, ja ne znam. Je li nema sredstava, šta li”, pita se mještanin Zdravko Čilić.

Optužbe na račun općine Čitluk

Pristupna ulica crkvi odavno je stoga postala trgovačka, nude se suveniri. No sada i mještani razmišljaju kako bi to trebalo biti znatno uređenije.

“To više izgleda na buvlju pijacu nego na hodočasničko mjesto. Tražili smo da se poštuju zakonski propisi, da se svi proizvodi unesu unutra. Oni su se oglušili i na to”, kaže Mile Ostojić iz Mjesne zajednice Bijakovići.

“Oni”, koje okrivljuju, su tijela vlasti općine Čitluk, kojoj Međugorje pripada. Optužuju je, osim za manjkav komunalni red, i za manjak ulaganja čak i sredstava koja su morala biti vraćena – od autobusnih vinjeta i ekoloških pristojbi.

“Otprilike kažem 2,5 milijuna maraka. Za 2,5 milijuna maraka mislim su se mogli napraviti ogromni pomaci”, kaže Ostojić.

“Imamo legalizaciju objekata, legalizaciju uzurpirane zemlje. Sva su ta sredstva namjenska, ali se ona ne troše nenamjenski. To je najveći problem”, objašnjava Dragan Vasilj iz Mjesne zajednice Međugorje.

Počeli su radovi na izgradnji kanalizacije mreže u Međugorju. Ovdje kažu – napokon, jer je čekaju već 30 godina. A to, kažu, ne bi smjelo biti tako jer se, primjerice, u samo ovoj ovdje ulici godišnje obrnu višemilijunska sredstva. Dobar dio tih milijuna završi u raznim proračunima.

1 komentar

  1. Gora je situacija i odnos u Grudama prema G. i D. Sovićima, Gorici a posebno prema Drinovcima – Zar je normalno da od njih skoro niko ne radi u općini a kamoli da se štogod pita, a i naši što se pitaju sve investicije (iako nisu bogzna što) usmjeravaju prema Grudama, Tihaljini i Ledincu – to su nepobitne statističke činjenice. Grafotisak i Kava kojima se (s pravom) podilazi jer danas nose grudsku privredu, zapošljavaju većinom svoje Gruđane, a naše ako baš zafali. Naša djeca nepovratno odlaze ili besplosličare po birtijama i kladionicama (u svako doba dana pogledaj kod Vokića, u teretani, u Vlašićin, u Pejićin, u Bobanovoj Dragi, po Drinovcima, po Gorici…) da ti pamet stane. Nije to dobro i korektno i ako uspije Međugorje…!?

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.