Međugorje: Papin izaslanik stiže u ovom tjednu

Stan za posebna izaslanika pape Franje za Međugorje je spreman. Stanovati može u starom župnom uredu, tj. župnoj kući, istoj onoj u kojoj je bio međugorski župnik fra Jozo Zovko i u kojemu je skrivao vidioce pred policijom, odnosno u kojemu su vidioci imali ukazanja nakon što su im ona zabranjena na Podbrdu i crkvi sv. Jakova, u samim počecima ukazanja 1981. godine, piše Večernji list.

On se danas koristi uglavnom kao ured u kojemu se uplaćuju misne intencije, ali ima i dio koji je adaptiran kao stambeni prostor, koji će biti ponuđen varšavsko-praškom nadbiskupu mons. Henryku Hoseru, koji bi, prema neslužbenim najavama, u Sarajevo trebao u ponedjeljak, a tijekom tjedna i u Međugorje.

”Mons. Hoseru bit će, zapravo, ponuđene dvije mogućnosti. Da stanuje s franjevcima u njihovoj župnoj kući ili u staroj. U novoj stalno živi desetak fratara i uvijek dolaze neki gosti pa je gužva i, ako mu se to ne svidi, moći će izabrati mirnije mjesto u starom župnom domu”, kažu za Večernji list u Međugorju.

U Međugorju, zapravo, ne skrivaju radost i dobrodošlicu Papinu izaslaniku mons. Hoseru, vidjevši njegov dolazak kao svojevrsno smanjenje napetosti oko statusa Međugorja. To se može osjetiti kako među tamošnjim fratrima tako i među hodočasnicima i mještanima, a kako doznaju mediji i među vidiocima, s kojima će se mons. Hoser sigurno susresti, premda njegova zadaća neće biti utvrđivanje valjanosti ukazanja, nego je naglasak na pastoralu u Međugorju.

Odnosno, kako je prije dva tjedna izvijestio Radio Vatikan, ”poslanje posebnoga izaslanika u Međugorje ima cilj steći dublje spoznaje o pastoralnom stanju međugorske stvarnosti i, naročito, o potrebama vjernika koji u Međugorje dolaze na hodočasće te, na temelju toga, predložiti eventualne pastoralne pothvate za budućnost”.

Mons. Hoser izjavio je kako je izbor bio za njega iznenađenje, a Večernji list doznaje da nije samo on ostao iznenađen, jer se očekivalo da će Papa za izaslanika imenovati jednoga od austrijskih biskupa. Čak je bio određen i datum 1. siječnja za objavu njegova imenovanja, ali se odustalo zbog bolesti austrijskoga biskupa, pa je izbor pao na Poljaka, a objavu otprije dva tjedna, i to baš na blagdan Gospe Lurdske, mnogi vide znakovitim za budućnost Međugorja i priznanja njegova službenoga statusa.

Papin izaslanik svoj mandat započinje ovih dana kada u Međugorju vlada ”zatišje”, odnosno turističkim rječnikom reklo bi se da je ”niska sezona”, koja traje od Sveta tri kralja pa do kraja ožujka ili polovice travnja, tj. do Uskrsa, kada dolazi najmanje hodočasnika u odnosu na cijelu godinu.

Radio Vatikan navodi kako bi mons. Hoser trebao ”u tijeku ljeta ispuniti svoj mandat”. Dakle, nije naveden točan datum njegove misije, što bi se, prema nekim očekivanjima u Međugorju, moglo protegnuti i na cijelo ljeto, ukoliko mons. Hoser bude zainteresiran za praćenje i sudjelovanje u velikim manifestacijama poput npr. obljetnice ukazanja 25. lipnja ili Mladifesta 1. kolovoza, koji okupi oko 50.000 mladih iz cijeloga svijeta.

Mons. Hoser, zapravo, uključit će se, kao svećenik i nadbiskup, aktivno odmah po dolasku u ”pastoralni život” Međugorja, jer bi svakodnevno (kao što je svećeniku i obveza) trebao služiti misu. Ukoliko bude raspoložen, moći će, na primjer, i ispovijedati hodočasnike, Poljake ili na nekom drugom jeziku kojim se služi, jer je Međugorje poznato kao ”ispovjedaonica svijeta”, gdje su i najskeptičniji svećenici prema fenomenu Međugorja ostali bez teksta nakon što su se prihvatili ispovijedanja i dijeljenja sakramenta pokore tisućama međugorskih hodočasnika. Poljaci pak, tvrdi se, posljednjih godina dolaze u sve većem broju i uskoro bi mogli biti najbrojnija nacija u Međugorju.

Inače, pastoralni dio, zbog kojega papa Franjo u Međugorje šalje mons. Henryka Hosera, najuređeniji je dio onoga što danas hodočasnicima pruža Međugorje. Od spomenute ispovijedi na svim jezicima, preko misa na svim jezicima hodočasničkih grupa do redovitoga ”pastoralnoga servisa”, koji svakoga dana u popodnevnim satima obuhvaća sat vremena molitve krunice, euharistijsko slavlje od sat vremena pa ponovno molitvu krunice, molitvu za ozdravljenje i klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu te kroz tjedan molitvu krunice na Podbrdu i križni put na Križevcu. Program se zimi odvija u crkvi sv. Jakova, a ljeti na oltaru na otvorenom, na koji stane između 15.000 i 20.000 hodočasnika.

12 komentara

 1. Svaka čast surađivali ste sa Ivanom Pavlom,Razigerom vi ste njihov nasljednik.
  Oni i jesu stvorili međugorje i nikada više neće biti izbrisano dok postoji katolička crkva.

  Like(0)Dislike(3)
 2. Što sada kažete gospodine Pavkoviću urednik Hdz vecernjeg lista.
  Da li se u međugorje dovodi pod protektorat Vatikana kao tvoja voljena Bosna i Hercegovina i onog bolesnog vođe druga Dragana.
  Kao što je rekao jedan pratar za vrijeme obilježavanja godišnjice pobijenih pratar da je to bila jedna bolest.
  Tako se i vi i vaš partijas trebate liječiti jednostavo ste oboljeli kao i partizani što su pobili pratre.
  Idite kod ovog kardinala da vas izliječi.⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪⛪

  Like(0)Dislike(1)
 3. Meni nije jasno pa zar gospa cuva ovce po meduvorju pa uvik neko ukazivanje i poruke hahaha jao pa samo pare peru.

  Like(1)Dislike(0)
 4. Vjerujem da je se ukazala gospa al su stvarno vise sa tim porukama pretjerali svako malo gospa im se ukaze,a staje sa onim kipom sto svijetli pa stvarno ljudi vise sta je previse previse nisam nevjernik vjerujem al ovo je preslo sve granice

  Like(1)Dislike(0)
 5. Aj evo gospa se ukazala sveto mjesto a zasto se radnici izrabljuju do kraja iskoristavaju gazde medugorja ko robove a posebno bosanke zamazu oci i daj njima sto vise voze autine para pune kartice i ima li boga u medugorju pa nemaa naravno svi su taki Nek se malo zapitaju 8 sati se radi 8 odmara i 8 spava a u njim se radi od jutra do sutra.

  Like(2)Dislike(0)
 6. Haha sada Gospoda iz medugorja ajmo na dnevnice nema vise talijana da im lizete guzicu hahahaa

  Like(1)Dislike(0)
 7. Neprijavljuji goste sve radi poreza radnici rade na crno kriju se kada dode inspekcija radi se od jutra do sutra i jos te jebu u zdrav mozak pa haloo doklen neka ima boga kad tad sve se svakome vrati.Zivi bili pa videli

  Like(1)Dislike(0)
 8. Ehh kakvo je medugorje bilo ko selooo turisti nam ga izgrade haha

  Like(0)Dislike(0)
 9. Nikada nemojte ptiznati MEDUGORJE TO JE CISTI BIZNIS

  Like(1)Dislike(0)
 10. Gospodine krivo ti sto se to kod tebe nij dogodilo sigurno bi bio veci vjernik negoli si sada

  Like(0)Dislike(1)
 11. E sad smo na pravoj temi:
  KOLIKO JE KOMU GOSPA PARA DONILA

  i zašto su drugi zavidni Međugorju.
  Da li zbog Božjeg blagoslova koji je Gospa donijela ili
  zbog gospine lemozine koja se sliva u Međugorje…

  Like(0)Dislike(0)
 12. Ako ćemo poslušat Papa Franju (ne znan je li i on nepoželjan u Međugorju) i pogledat
  statistike Porezne uprave i mirovinskog u Međugorju baš i nema nešto puno Katolika.

  Većina ne plaća radnike ili ih plaća nedovoljno, ne plaća doprinose, o porezima da i ne govorimo.
  A kaže Papa ne da to nisu “veliki katolici” nego nisu Katolici uopće.

  Čudna je ta Katolička vjera……

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.