Mijo Jelić: Bošnjaci žele Hrvate proglasiti zločincima, a Hrvatsku agresorom

Bošnjaci žele hrvatski narod proglasiti zločinačkim, a Hrvatsku agresorom, izjavio je Zlatan Mijom Jelić, umirovljeni general HVO-a i HV-a, protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je za Badnjak 2015. protiv mene podnijelo optužnicu Sudu Bosne i Hercegovine koji ju je zaprimio za Božić 2015. godine. Sud je tu moju optužnicu od preko 6700 stanica proučio i potvrdio za svega sedam dana, što je najbolji dokaz o kakvoj se optužnici radi, izjavio je Jelić, gostujući u Dnevniku Nove TV.

U toj optužnici Sud BiH ga optužuje da je dio udruženog zločinačkog pothvata s političkim i vojnim vrhom Hrvata u i BiH.

– Također mi se na teret stavlja i zapovjedna odgovornost, ali ne samo za zone odgovornosti gdje sam zapovijedao, već i za one zone gdje nisam zapovijedao. Vojni vještak kojega je angažiralo Tužiteljstvo BiH, a koji je inače bio časnik sigurnosti u sedmoj muslimanskoj brigadi koja je počinila najveća zlodjela nad Hrvatima srednje Bosne, bez uporišta u dokazima, u svom vještačenju tvrdi da su ekstremni elementi HDZ-a BiH uz potporu Franje Tuđmana i Gojka Šuška, htjeli Herceg-bosnu etnički očistiti i pripojiti Banovini Hrvatskoj. I takvu je optužnicu sud ekspresno potvrdio, kazao je general Jelić.

mijo-jelic-nova-tv

BiH vlasti tvrde da ne provode selektivne postupke i da pripadnici Armije BiH te Hrvati iz HVO-a i HV-a imaju jednak pravni tretman.

Jelić kaže kako su BiH vlasti slatkorječive, te kako hrvatskoj javnosti treba biti jasno da u Bosni i Hercegovini postoje dva kaznena zakona po kojima se sudi za zločine.

– Jedan je onaj iz bivše SFRJ, koji je vrijedio u to vrijeme, a 2003. godine donesen je Kazneni zakon Bosne i Hercegovine. Razlika između ta dva zakona je u tome što Kazneni zakon iz SFRJ ne poznaje selektivnu zapovjednu odgovornost, udruženi zločinački poduhvat ni široki sistematični napad kao zločin protiv čovječnosti i u njemu su puno blaže kazne nego u Kaznenom zakonu donesenom 2003. godine.

Razlika je, naglasio je, u tome što se pripadnicima Armije BiH sudi po zakonu koji je vrijedio u ono vrijeme, a pripadnicima HVO-a se sudi po zakonu iz 2003. bez obzira što je Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu u nekoliko navrata naložio BiH pravosuđu da se svi optuženici moraju suditi po istom kaznenom zakonu, odnosno onome koji je vrijedio u to vrijeme i koji je blaži po osumnjičenika. -To pravosudna tijela BiH ne provode, već su uzeli praksu da muslimanima sude po jednom zakonu, Hrvatima po drugom i dalje nastavljaju provoditi aparthaid nad Hrvatima u BiH, kaže general Jelić.

Kako se politički predstavnici Hrvata u BiH ponašaju prema svemu tome? Jeste li ih upozoravali na sve što se događa?

General Jelić kaže kako su političke predstavnike Hrvata u BiH upozoravali na ovakav pristup bh. pravosuša koji traje već 10 godina.

– Oni imaju konstantnu nebrigu i inertnost, pogotovo ako znamo da je ministar pravosuđa u Federaciji BiH Hrvat, ministar pravde države BiH je također Hrvat, no hrvatski predstavnici u BiH ovaj problem nisu institucionalizirali, kaže Jelić. Nadam se da istupi predsjednika HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je ovih dana boravio u Hrvatskoj, neće biti kozmetičke naravi, da će napokon početi voditi brigu i zaštititi branitelje od političkih montiranih progona iako je, kaže, to trebalo početi prije šest, sedam godina.

Upitan kakav je tretman Hrvatske i dosadašnjih Vlada prema svemu što proživljavaju Hrvati u BiH, general Jelić kaže:

– Trebam biti iskren, ovo traje već desetak godina tijekom kojih bošnjački politički vrh preko ovakvih montiranih političkih optužnica želi hrvatski narod u BiH proglasiti zločinačkim, a Republiku Hrvatsku agresorskom. Mada je povijesna istina da se bez hrvatskog naroda u BiH i bez pomoći Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina ne bi obranila od velikosrpskog agresora. Također je povijesna istina da je Hrvatska zbrinula preko 600 tisuća prognanih muslimana koji su bježali pred velikosrpskom agresijom i da je u bolnicama Republike Hrvatske liječeno preko 15 tisuća ranjenika Armije BiH i da je sva vojna i humanitarna pomoć za muslimane u Bosni i Hercegovini i za Armiju BiH išla preko Hrvatske i teritorija Herceg-Bosne i za vrijeme sukoba između Armije BiH i Hrvata. I zato mi je nejasno zašto se Hrvatska ozbiljnije nije uključila. Sve dosadašnje vlade su se po ovim problemima ponašale neodgovorno i pasivno, kaže general Jelić.

Na pitanje na koji se način uopće može braniti od kaznenog progona Jelić kaže:

– Samo istinom, ona je jedini naš saveznik. Mi nismo pobjegli u Hrvatsku da se zaštitimo od progona jer Hrvatska s BiH ima međunarodni sporazum i BiH sve ove optužnice može proslijediti Hrvatskoj. Mi ne želimo da u ovim optužnicama stoje političke kvalifikacije, kao što stoje u BiH. Želimo, jednostavno, pošteno suđenje pogotovo što su isti zakoni za vrijeme Domovinskog rata vrijedili i u Hrvatskoj i u BiH.

3 komentara

  1. Čuvajte se

    Like(0)Dislike(0)
  2. Podrska Miji Jelicu

    Like(2)Dislike(0)
  3. Mijo slabo priča, govori voditeljima “ti”, bolje je kad zovu rojsa

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.