Ministar Bukvarević posjetio Široki Brijeg, policija zabranila prosvjed branitelja

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas u Širokom Brijegu s predstavnicima općinskih i županijske vlasti, te s predstavnicima braniteljskih udruga.

”Glavne teme sastanka bile su radni materijali zakona o pravima demobilizarnih branitelja, koji je 2008. stavljen izvan snage i do danas nije vraćen u proceduru, te zakona o braniteljskim udrugama”, kazao je nakon sastanka federalni ministar.

Osvrčući se na Zakon o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, ministar Bukvarević je podsjetio kako je pravilnik o ocjeni invalidnosti izmjenjen te je sada jasno definirano da svako ranjavanje i zatočeništvo u logoru nosi minimalno 20 posto invalidnosti, s tim da će se sačuvati sve prinadležnosti iz Republike Hrvatske.

Bukvarević je kazao kako je u cijelosti izvršeno imenovanje revozorskih timova i to u u skladu i na prijedlog županijskih ministara i braniteljske populacije. Imenovano je sedam timova za kontrolu revizije, koji je sačinjen na paritetnoj osnovi, te Tim za koordinaciju revizije.

”Ti će timovi pregledati svu papirologiju i svakog branitelja ponaosob obraditi i nikome neće učiniti nepravdu, a institut za medicinsko vještačenje će svakog ratnog vojnog invalida pravilno i istinski pregledati i ocijeniti kakvo je njegovo pravo zdravstveno stanje”, naglasio je Bukvarević.

Ministar je podvukao kako su branitelji najznačajnija kategorija građana u BiH, ali i najosjetljivija.

”Moramo biti pažljivi u razgovorima i rješavanju tih pitanja te smo se dogovorili da će županijska ministarstva, federalno Ministarstvo i predstavnici braniteljske populacije zajedno rješavati sva otvorena pitanja u skladu sa zakonom i naravno s realanim financijskim mogućnostima županije i FBiH”, kazao je resorni ministar.

Po njegovim riječima, plan je da se prva faza revizije, koja podrazumijeva pregled dokumentacije, završi u ovoj godni, a druga faza, koja podrazumijeva kontrolu invalidnosti na Institutu za medicinsko vještačenje FBiH, u 2017. godini nakon čega će se krenuti s rješavanjem glavnog problema, odnosno zapošljavanju braniteljskih kategorija.

”Cilj nam je da sve braniteljske kategorije imaju regulirano zdravstveno osiguranje na cijeloj teritoriji FBiH, a posebno definiramo na koji način branitelji i njihove obitelji ostvaruju pravo na zapošljavanje po prioritetima. Također, želimo definirati i odredbe koje sankcioniraju one koji ne poštuju pravo pri prednosti zapošljavanja djece poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i braniteljskih kategorija”, kazao je ministar Bukvarević.

Ministar branitelja u ŽZH Mladen Begićsastanak je ocijenio pozitivnim, ističuči kako je to primjer na koji način treba raditi te da je to dobra polazna osnova za donošenje spomenuta dva zakona.

”Zakonom o razvojačenim braniteljima predviđeno je 16 pojedinačnih prava, od kojih i zdravstveno osiguranje neuposlenog branitelja, kao i status braniteljskog dodatka koji bi trebao biti od 40 do 50 maraka mjesečno uz mirovinu”, kazao je predsjednik Udruge razvojačenih branitelja HVO-a Nikica Tomić.

Predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja ŽZH-a Vlado Marušić nakon sastanka je pročitao rezoluciju koju je potpisala i njegova udruga, a u kojoj se traži smjena federalnog ministra Bukvarevića jer se, kako je kazao, Zakonom o pravima demobiliziranih branitelja diskriminiraju ”zaboravljeni branitelji”.

”Populacija zaboravljenih branitelja u FBiH broji 30.000, a imaju status i uvjete da budu udruga od posebnog društvenog značaja”, poručio je Marušić, napomenuvši kako njegova udruga broji 3500 osoba.

Udruga zaboravljenih branitelja ŽZH-a za danas je najavila mirni prosvjed pred zgradom Vlade ŽZH-a, ali ga policija nije odobrila iz sigurnosnih razloga, kao i zbog toga što se prosvjed nije najavio pet dana ranije.

image

image

image

image

(Fena)

7 komentara

 1. Ministre ,Begiću,što ste zaboravili istinske branitelje,čega se bojite,nek svak svakoga pogleda u oči.Di su ratni zapovjednici oni znaju ko je istinsi branitelj ko nije,oni su za to najviše krivi.što su potpisivali ratni put itd.Gos.Begiću ako vijeruješ u boga moraš znati da ima ljudi ništ nisu ostvarili a išli su u rat,bili čitav rat a isto tako i lažni koji su sve živo ostvarili ti to znaš,treba tome stati u kraj,jednostavno ljude prozvati,druge nema istine se ne bojati

  Like(5)Dislike(1)
 2. Džaba ti priča imenjače!
  Mađo se uhljebio, počeo se ponašati i razmišljati kao političar.
  Nema ti od njega ništa!
  Okusio fotelju i zaboravio sitnu raju!

  Like(1)Dislike(0)
 3. Provjerite one koji nisu ni dana proveli na ratištu , neka vam kažu gdje su točno bili i pod čijim zapovjedništvom,da ne govorimo o ženskoj populaciji koja dobiva invalidninu a kuhala ručak kod svoje kuće za to vrijeme dok je rat trajao,a neki invalidi da ih tako nazovemo bili u njemačkoj. GDJE JE TU PRAVDA HOĆELI IKAD DOĆI NA SVJETLO DANA………..’¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸’

  Like(2)Dislike(0)
 4. Isti oni stosu ubili miru barisica ,busica i zvonku i brunu za njih se izdvajaju novci za njihove obrane po minhenu zagrebu mostaru e upravo sinovi takvih i oni krivisu za izdaju istinski branitelja oni danas imaju privilegije da zive i daju potpise laznim braniteljim a lakoihje prepoznati voze skupocjene aute zive u hercegovini a voze skupocjene automobile hr oznaka pored toga stosu navodno invalidi i visoko rangirani casnici rade u renomiranim tvrtkama zene im se kurvaju jer navodno njima se ne dize na male svote a djeca se drogiraju i vrse provale ne iz potrebe nego iz zabave i oni svi u kuci imaju na zidu zahvalnicu hvo i hv a tu je i njihov doktorat iz nicega

  Like(0)Dislike(0)
 5. Policija izdala zabranu prosvjeda branitelja pa u cijoj su oni sluzbi valjda zderaca sendvica udruga lijecenih alkoholicara svetkovine dana lezatora i privatnih poduzetnika uzimaca mita i desna ruka mafije ha ha oni zabranili oni su jedna sramota za ovaj narod

  Like(0)Dislike(0)
 6. Vratiće sve invalidnine i zaostatke samo ako bude novaca

  Like(0)Dislike(1)
 7. Zori vi pojačajte ona je naj naj borac

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.