Ministar Mandić poručio: Cijepite svoju djecu!

”Odluka roditelja da ne cijepe svoje dijete je odluka da svoje dijete, ali i drugu djecu dovedete u rizik od obolijevanja od teških zaraznih bolesti”, poručio je danas u Sarajevu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Naglasio je da je to odluka iza koje stoji medicinska znanost, tisuće znanstvenika koji su kroz historiju radili i koji i danas rade na cjepivima, stotine godina predanog rada, ali i medicina zasnovana na dokazima.

”Apsolutno smo svjesni da u današnjem svijetu u kojem smo svakodnevno pod utjecajem tisuća informacija i dezinformacija, neprovjerenih, paušalnih, površnih i znanstveno neutemeljenih informacija o cjepivima, roditeljima nije lako donijeti odluku. Ali, podsjećamo jedina prava odluka, jedini pravi izbor je imunizacija”, poručio je ministar.

Stoga apelira na roditelje da se o važnosti i sigurnosti cjepiva informiraju kod doktora i u nadležnim zdravstvenim institucijama te da cijepe svoju djecu. Ministar je naglasio da će Vlada FBiH i zdravstveni sustav u cjelini nastaviti raditi u tom pravcu i uložiti dodatne napore za unapređenje provođenja Programa obvezne imunizacije. Ukazao je na zabrinjavajuće nizak obuhvat djece obaveznom imunizacijom na području Federacije BiH te kazao da smanjenje obuhvaća zahtijeva bolju informiranost roditelja, nastavnoga osoblja, pa čak i zdravstvenih djelatnika o značaju imunizacije.

Naglasio je da kontinuirani pad obuhvata djece obveznim cjepivima koji se bilježi posljednjih godina, konkretno znači da je Federacija BiH u ozbiljnom riziku od epidemijske pojave cjepivom preventabilnih bolesti koje kod oboljelih mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrtne ishode.

”Obuhvat djece u FBiH u 2016. varira od cjepiva do cjepiva, a najniži je cjepivom za MRP u iznosu od 64 posto, dok je preporučeno od 90 do 95 posto”, naglasio je. Smatra da su ovi podaci zabrinjavajući za zdravstveni sustav, ali i društvo u cjelini te da svi zajedno moraju preuzeti odgovornost i vratiti povjerenje u program imunizacije.

Ministar je kazao da su sva cjepiva koja su u programu obvezne imunizacije prošla kontrolu kvaliteta u Agenciji za lijekove BiH te da je to garant njihove sigurnosti, kvalitete i učinkovitosti.

”Nepobitna opredijeljenost Vlade se ogleda i u izdvajanju dodatnih sredstava, te smo u cilju usuglašavanja s programima imunizacije u EU od prošle godine u program u FBiH uveli i petovalentno cjepivo koje je u smislu smanjenog broja uboda pogodnije za dijete”, istaknuo je ministar Mandić.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da rezultati za 2016. godinu ukazuju da prate trend opadanja cijepljene djece te da iznose od 70 do 75 posto za sve vrste cjepiva. Dodao je da su to nezadovoljavajući rezultati.

Naglasio je da Program obuhvata cijepljene protiv deset bolesti čiji uzročnici nisu nestali, ali da je kvalitetnim provođenjem programa cijepljenja postignuta jako visoka imunost.

11 komentara

 1. bolja informiranost

  Bolja informiranost roditelja o ovom problemu znači da će još manje roditelja raditi cjepljenje svoje djece.
  Roditelji, informirajte se koje supstance ubrizgavaju djeci prilikom cjepiva. Većina ovih bolesti, alergija i drugih problema uzrokuju vakcine. Ovaj ministar je dobio od farmaceutske tvrtke koja uvozi cjepiva masnu svotu, pa sad uvode neku strogoću. Kakva je logika da necjepljeno djete može ugroziti cjepljeno dijete. Ako je cijepljeno, nije li ono sigurno da neće oboliti od te bolesti? Roditelji informirajte se o cjepivima, to su vaša djeca. Je li normalno dobiti 15 cjepiva do 2 godine života? Tko je naše bake i djedove cijepio, pa su doživljavali po 90 godina?

  Like(11)Dislike(6)
 2. Kako to da u dosta EU zemalja cijepljenje nije obavezno, već roditelji imaju pravo odlučiti, a u našoj vukojebini obavezno. Otkud smo tako napredniji odjednom od EU zemalja. Pa odgovor je logičan, nemaju kome prodati cjepiva, potplate 5-6 ministara i političara koji odlučuju u ovakvim zemljama kakva je naša BIH, donese se zakon o obaveznom cijepljenju, i prodaja cjepiva cvjeta.

  Like(9)Dislike(4)
 3. Za neke bolesti se nema smisla cijepiti. Pretjeralo se. A što se tiče toga što znanstvenici kažu, pa nije prvi put da je znanstvena zajednica u talu sa farmaceutskom industrijom. Kad im se stavi pare pod nos, ni znanstvenici nisu imuni. Najbolji primjer je kolesterol koji su znanstvenici prezentirali kao problem kod srčanih bolesti, izmislili neki lijek koji se masovno propisivao da bi se ispostavilo da je to sve bila jedna velika prevara te da kolesterol nema veze sa tim niti su se srčane bolesti smanjivale primjenom tog lijeka. Ne treba na sve pristajat ko ovca jer su to znanstvenici rekli. Kod svega treba propitati gdje leži financijski interes.

  Like(8)Dislike(5)
 4. Samo da se rijese cijepiva .a posle odaj svaki dan oko doktora. Nije svaki organizam isti da mu vakcina pomaze.

  Like(5)Dislike(4)
 5. Stvarno ste prepametni svih cetvero.Nadam se da vam nece doci dan kada cete se pokajati za vasu odluku.Cjepiva su besplatna i szvaraju otpornost na te bolesti sto ne znaci da djete nemoze dobiti tu bolest ali je puno blaza.Alergija nema veze sa cjepivom i nema toga nasto se nemoze biti alergican a za infarkt je kriv nas stil zivota od stresa.prehrane i nase fizicke neaktivnosti

  Like(10)Dislike(10)
 6. Za vlasnike prva cetiri komentara svecano dodijeljujem titulu: DOKTOR INTERNETSKIH (SURFING) ZNANOSTI.Mozete ju s ponosom isticati uz prezime npr. : Niko tupavi Nikic. Ovo tupavi je skracenica vase titule, znate?

  Like(5)Dislike(9)
 7. U dosta razvijenih zemalja cjepivo nije obvezno,kod nas je. Ocito nam daju bolest koja se kasnije aktivira da nas mogu lijeciti… a tipa da djeca nece biti primljena u skolu,i ne trebaju ta one koje su profesori ucili sada laju protiv njih i strankaju za svoja prava…

  Like(6)Dislike(3)
 8. Sto svoju djecu necjepe

  Like(1)Dislike(1)
 9. Otkud ovoliko djece dijabeticara?otkud ovoliko hiperaktivne djece?otkud djeca oboljela od cerebralne paralize kad ih cjepe protiv toga? Truju nam djecu znam jer sam to vidjela kod svog djeteta.U osnovnoj skoli su djeca primila vakcinu ko zna protiv cega i skoro cijeli razred je dobio sarlah(23) ucenika.nakon toga lijecenje antibioticima i kontrole puste.to vam nije nimalo bezazlena bolest.Pitala sam dr.moze li bit od cjepiva rekla mi je da moze.eto …

  Like(8)Dislike(1)
 10. Otkud ovoliko autizma? Djeca budu zdrava i onda im ubrizgaju ko zna sta i nastaju problemi.

  Like(8)Dislike(1)
 11. Seljacka logika

  U bebu do 1godine ubrizgaju toliko vakcina kao da u odraslog covika od 30 godina ubrozgaju 30 vakcina u godinu dana,nema tog znanstvenog autoriteta koji ce me uvjeriti da je to bez posljedica.

  Like(4)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.