Ministar sigurnosti: Teroristički napad u BiH je realan i moguć

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je u Mostaru kako postoji realna mogućnost da se u BiH ponovno dogodi teroristički napad.

“Najveći izazovi kolji trenutno opterećuju cjelokupnu klimu u BiH su radikalizam i nasilni ekstremizam iz kojeg su proizašla različita teroristička djela koja su se dogodila u BiH”, rekao je Mektić na promociji nove generacije kadeta granične policije u Mostaru.

“Smatram da postoji realna mogućnost da se ona i ponove”, dodao je komentirajući ponovno pokretanje islamističkog portala ‘Vijesti ummeta’ koji je veličao terorističke napade Islamske države diljem Europe, prenosi Hina.

Mektić nije pojasnio imaju li vlasti konkretne informacije o mogućim napadima.

Najteži teroristički napadi u posljednjih nekoliko godina u BiH bili su oni na vojnike nedaleko Sarajeva, na policijsku postaju u Zvorniku, podmetanje bombe u Bugojnu i napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Najveći broj islamista povezan je sa selefijskim pokretom čiji su pripadnici masovno odlazili u Siriju i Irak.

Prema ranijim podacima sigurnosnih službi, na području Sirije i Iraka bilo je oko 300 državljana BiH, a oko 120 ih se još uvijek napazi na teritoriju pod kontrolom IS-a i bliskih terorističkih skupina.

PROČITAJTE I: Teroristi ne mogu uspjeti na Balkanu jer smo prevladali strah
Podsjetimo, vodeći čovjek Krav Mage Hrvatska i jedan od vodećih stručnjaka za sigurnost i terorizam u Hrvatskoj, Marijan Škiljić za Bljesak.info je rekao kako je u BiH najbolja prevencija protiv terorizma senzibiliziranje javnosti i koordinacija sigurnosnih službi. .

”’Pojedinačni napadi su uvijek mogući i u BiH i u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta. Prvenstveno je važno senzibilirati javnost o tom problemu, točnije da im se predoči opasnost na ispravan način. Ne iz političkog kuta, nego da se na racionalan način protumači ljudima što je stvarna opasnost, a što je prenapuhana opasnost koja možda odgovara nekoj političkoj opciji. A druga iznimno važna stvar je koordinacija sigurnosnih službi”, kaže Škiljić dodajući da nijedna služba sama po sebi nije dovoljno jaka nositi se s ovim problemom.

”Koordinacijom sigurnosnih službi u principu dobivaju se jako dobri rezultati. Kada se umreže sigurnosne službe veći broj organizacija se otkrije, a samim time smanjuje se i broj napada.”, kaže Škiljić, navodeći kako će se službe realno još dugo godina boriti s ovim problemom.

Bljesak.info 

2 komentara

 1. Ne plašite narod već radite nešta korisno za narod.
  Kakvi su nam god policajci i specijalci, ipak su bolji od ovih
  islamističkih kokošara, i ako budu budni neće biti nikakvih problema.
  Znate i onu kad su plašili djecu. ETO VUKA.
  kad je VUK stvarno naišao djeca nisu vjerovala.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Pa pometite ih.Sta se ceka? Da ih se jos vise vrati iz Sirije?

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.