”Mir vama” moto pod kojim će biti održan pohod Pape Franje u BiH

“Mir vama” moto je pod kojim će biti održan pohod svetog oca Franje u Bosnu i Hecegovinu 6. lipnja, dok će znak kao dio loga njegova dolaska činiti golubica mira s maslinovom grančicom i križem.

Priopćeno je to na današnjoj konferenciji za medije u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu, na kojoj je predstavljen logo Papine posjete, čiji su autori Miroslav Šetka i Dragan Ivanković.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pojasnio je da je moto “Mir vama” izabran jer je za njega papa Franjo sam dao poticaj, najavivši da će cilj njegove posjete BiH biti ohrabrenje procesa izgradnje mira u našoj zemlji.

Ujedno, kazao je, to su bile i Isusove riječi kada se obratio svojim učenicima nakon što je uskrsnuo, jer su njegovom pojavom bili malo uplašeni.

mir vama 1.jpg papa Franjo.jpg

”To ima određenu simboliku – živimo u nesigurnom vremenu i nama treba jedno takvo ohrabrenje svim ljudima u BiH, a posebno nama katolicima. Golubica mira je ona koja označava sam moto Papine posjete, jer je to stari simbol mira u cijelom svijetu”, istaknuo je.

Jedan od autora loga Miroslav Šetka pojasnio je da su pri kreiranju loga željeli dati nešto autentično za BiH, te je osim univerzalnog simbola mira – golubice s maslinovom grančicom, za znak izabran križ u naznaci čiji je jedan dio stilizirani trokut, što simbolizira granice BiH. Također, za preostale dvije slobodne krivulje križa namjenski su odabrane i boje – plava, žuta i crvena.

”Osnovna boja je bijela, jer je to boja svjetlosti, a ujedno crvena, plava i žuta su osnova svjetlosti te predstavljaju jednu cjelovitost. Opredijelili smo se za slobodan potez kako znak ne bi izgledao pretvrdo”, istaknuo je on.

Kardinal Puljić je naglasio da će više detalja o Papinoj posjeti biti priopćeno nakon 8. travnja, kada se u BiH očekuje dolazak šefa protokola posjete iz Vatikana. Tada će biti poznato i gdje će biti održano centralno misno slavlje, kao i drugi segmenti Papina dolaska.

”Zna se da nitko neće moći ući u prostor gdje će se slaviti misa bez propusnica, koje će dijeliti župe, odnosno središnji odbor posjete. Već je otvorena mogućnost za prijavu za dobicanje propusnica putem našeg ureda”, istaknuo je.

Kada je riječ o sigurnosnom aspektu dolaska pape Franje, kardinal naglašava da će ona biti temeljena na tri segmenta – državnoj vlasti, osoblju Katoličke crkve te najbližoj pratnji Svetog oca.

”Koordinacija za sigurnost državne vlasti u BiH već je jako dobro razradila program, a jasno je da će posebna kontrola biti na ulazima za misno slavlje kako se ne bi unijeli bilo kakvi elementi koji mogu biti izvor nesigurnosti”, ustvrdio je on.

Puljić je također podvukao da je ostalo utvrditi još segmenata procedure Papina dolaska, a tu je i animirati javnost u župama te sve koji žele sudjelovati na središnjem misnom slavlju.

Tu će središnju ulogu imati crkveni odbor, državni odbor te odbor Vatikana. Podvukao je da sav rad mora biti usklađen s protokolom Svete Stolice.

Fena

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.