Mirovine će biti isplaćivane prema dogovoru, tu neće biti probleme

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, rekao je u intervjuu za “Dnevni avaz” kako je zadovoljan radom Vlade na čijem je čelu, s obzirom na okolnosti u kojima rade.

– Reformska vlada i provođenje Akcijskog plana Reformske agende su nam prioritet. To se mora realizirati bez odgađanja, a pridruživanjem ministara iz Saveza za bolju budućnost konačno su se stvorile pretpostavke da Vlada radi u punom kapacitetu – rekao je Novalić, dodajući da nakon razdoblja prilagodbe sada može biti zadovoljan.

Premijer nije želio komentirati odluku Ustavnog suda FBiH kojom je vraćen u proceduru usvojeni Zakon o radu FBiH, jer odluku još nije dobio, ali navodi da Vlada nastavlja rad na sklapanju granskih kolektivnih ugovora.

Novalić je pojasnio kako je i nedavni sastanak s predstavnicima županijskih vlada pokazao da je jednoglasno izražena podrška Vladi FBiH u ovom procesu.

– Glavna tema sastanka bile su upravo pripreme za pregovaranje za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora na način da ugovori budu harmonizirani na razini Federacije BiH, ali uz uvažavanje svih specifičnosti županija – kaže Novalić.

Po njegovim riječima, Vlada je dobila jednoglasnu podršku u koordiniranju procesa pregovaranja za zaključenje granskih kolektivnih ugovora kako bi bili zaštićeni proračuni, umirovljenici, socijalno ugrožene kategorije od sve većeg broja tužbi državnih službenika zbog štetno zaključenih kolektivnih ugovora iz ranijeg razdoblja.

Pripreme za pregovore sa socijalnim partnerima, naglasio je, još traju i uskoro bi se moglo pristupiti procesu pregovaranja.

U javnosti se polemizira o reformi mirovinskog sektora, a s tom populacijom je potpisan sporazum. Novalić je rekao kako je tim sporazumom dogovoreno da će se zajedničkim snagama raditi na poboljšanju položaja umirovljenika u FBiH i na tome se radi.

– Što se isplata mirovina tiče, kao i do sada, poštovat ćemo svu dinamiku isplata preciziranu sporazumom. Tu neće biti problema – poručio je.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.