Mladen Naletilić Tuta osuđen na 3,5 godine zatvora

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivim bivšeg zapovjednika tzv. kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tutu za poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu. Osuđen je na 3,5 godine zatvora, u što će mu biti uključene 2 godine koliko je proveo u pritvoru krajem 90-ih godina.

Po istoj optužnici Naletilić je oslobođen krivnje za otmicu Roberta Nosića u Ljubuškom 1993. godine.

Zbog zločina u Ljubuškom i Širokom Brijegu Naletilić je na hrvatskoj granici uhićen još 1997., gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače 2013., nakon odslužene dvije trećine 20-godišnje kazne.

Tužiteljstvo ga je teretilo da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar.

Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić kasnije se vodio kao nestala osoba iako je prema medijskim natpisima ubijen ubrzo nakon otmice.

U optužnici se Naletilića teretilo i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO-u bio poznat pod kao Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.

Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

hrt.hr

2 komentara

 1. Biblijska mudrost. “Kako siješ, tako ćeš i žnjeti”
  Po sliki bi reko da je to jedan starčić dobre duše koji ni mravu nije kriv.
  Iz njegovog sam vremena, puno znam o događajima iz tog vremena.
  Neka mu Bog oprosti.

  Like(3)Dislike(0)
 2. Baš si pametan.
  Ko bi reko?

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.