Mladi danas imaju manje seksa od svojih roditelja

Studija, provedena na 33.000 ispitanika, objavljena u Arhivima seksualnog ponašanja, pomoću složenih statističkih analiza računala je koliki će broj seksualnih partnera mladi imati prije nego što uđu u srednje godine.

“Ako mladi odluče promijeniti svoje ponašanje kad postanu stariji, na primjer, odluče imati više seksualnih partnera tijekom 40-ih godina, onda će broj njihovih seksualnih partnera biti drugačiji od prognoziranog. Ali, to bi bilo jako neobično”, tvrdi autorica studije Jin Tvange.

Studija je pokazala da će današnja omladina u prosjeku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i jedanaest partnera. Čak i ako se kasnije odluče na više seksualne aktivnosti, mladi će imati previše posla, jer su podaci sa stranice za upoznavanje Match pokazali da danas manje od 7 posto njih upražnjava seks između dva i pet puta tjedno, dok čak 49 posto njih nije imalo seksualnog partnera u posljednjih godinu dana, javlja B 92

Kao da to nije dovoljno šokantno, studija je pokazala da čak jedan od troje 20-godišnjaka nikad nije imao seksualni odnos.

“Mislili biste da razmišljaju samo o seksu, ali oni su više fokusirani na poslovni uspjeh. U svojim dvadesetim oni rade naporno, a veze i posvećenost partneru shvaćaju vrlo ozbiljno”, tvrdi Helen Fisher, antropolog na Sveučilištu Ratgers.

Ta ozbiljnost odražava se i na njihovo shvaćanje rizičnog ponašanja, što je vrlo važan dio seksualne aktivnosti.

“To je generacija koja je odrasla znajući za HIV i AIDS. Kad su njihovi roditelji bili njihovih godina, te bolesti nisu postojale, a bezbrižna ljubav bila je dobra ideja”, tvrdi profesor Clark Jeoffrey Arnet i dodaje da mladi koriste kondome u mjeri u kojoj njihovi roditelji nikad nisu.

Arnet tvrdi da mlađe generacije priče o razuzdanom ponašanju svojih roditelja promatraju kao primjer kako se ne treba ponašati.

“Ne samo da imaju manje seksualnih partnera nego njihovi roditelji, već i manje piju, manje puše, nivo kriminala je upola manji nego prije 20 godina, a opao je i broj tinejdžerskih trudnoća. Sve je to dio trenda manje rizičnog ponašanja”, ističe Arnet.

Profesor vjeruje da su djecu na odgovornije ponašanje potaknule posljedice s kojima su se roditelji suočili.

“Može biti da su djeca vidjela posljedice nepridržavanja pravila, poput visoke stope razvoda, ovisnosti od droga, velikog broja tinejdžerskih trudnoća i tako dalje, pa su oni malo konzervativniji”, ističe.

Moguće je i da je današnje poimanje seksa prije braka, koji više nije tabu, postiglo to da on više nije toliko zabavan. “Nekada je seks pijre braka bio izazov”, zaključio je Arnet.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.