Mladi odlaze iz zemlje jer ne vide da će im uskoro biti bolje: Njemačka najpoželjnija zemlja

Mladi koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru u svoju zemlju vratit će se samo ako im se osigura veća mogućnost za zaposlenje i izgradnju karijere, pokazali su rezultati online istraživanja koje je u periodu od srpnja do augusta 2017. godine realizirao Institut za razvoj mladih KULT.

U istraživanju je sudjelovalo 720 ispitanika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, osoba u dobi od 15 do 35 godina koje su se već odselile iz navedenih zemalja u protekle tri godine ili su pokrenule proces iseljavanja s namjerom da u bliskoj budućnosti napuste svoju zemlju. Najveći broj ogovora dali su mladi u dobi između 21 do 30 godina starosti, uglavnom iz urbanih sredina.

Prema rezultatima ankete, najviše mladih odselilo je u Njemačku, a zatim slijede Austrija, Švedska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Češka…

Više od 50% mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30% uz pomoć rodbine i prijatelja, dok ih manje od 10% za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju.

Oko 80% mladih kao razlog za odlazak navelo je činjenicu da ne vide da će u njihovoj zemlji uskoro biti bolje, odnosno da ne vide vlastitu bolju budućnost, a kao razloge navode i nezadovoljstvo uzrokovano političkom situacijom, prisustvo korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenosti nacionalnih, vjerskih i ratnih pitanja, te nezadovoljstvo poslom i primanjima.

U zemljama u koje odlaze, mladi prema podacima ankete očekuju bolji obrazovni i zdravstveni sustav, bolji životni ambijent, veću mogućnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju.

Više od 30% ispitanika ne planira se vratiti u svoju zemlju, dok će ostali to učiniti ako im se pruži mogućnost da u svojoj zemlji imaju kvalitetniji život.

Na pitanje da li je riječ o obiteljskom iseljenju, blizu 60% ispitanika odgovorilo je pozitivno, više od 20% da se njihove obitelji pripremaju za odlazak, dok je oko 10% odgovorilo negativno.

Analiza rezultata bit će od sredine rujna dostupna na web-stranici www.mladi.org.

Dodatne informacije:

– Bosnu i Hercegovinu najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja kao što su programeri, inžinjeri i građevinski inžinjeri, doktori i drugo medicinsko osoblje i visokokvalificirana radna snaga.

– Najmanje 2 milijuna osoba porijeklom iz BiH živi u inozemstvu, što je 53% ukupnog broja osoba koje žive u BiH (3.791.622).

– BiH napuštaju i brojni doktori, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što za posljedicu ima podatak da BiH trenutno ima 200 doktora na 100.000 stanovnika, što je manje od europskog prosjeka od 362 doktora.

– Bosna i Hercegovina svrstana je na 131. mjesto od 133 države u kategoriji “odljev mozgova”. (Svjetski ekonomski forum, 2010.).

– Od 1995. godine, BiH je napustilo 79% istraživača u području inžinjeringa, 81% magistara i 75% doktora znanosti. (UNESCO)

8 komentara

 1. Veliki pozdrav svim ljudima u njemackoj ovdje ce biti bolje u 2222 godini

  Like(3)Dislike(2)
 2. Uvijek bilo i bitiće balkan,vukojebina,šupljoglavci na vlasti i nema tu perspektive
  za normalnog,vrijednog,poštenog humanog stvorenja.
  Srića je što je tu Evropa i naprid na put spremni.

  Like(5)Dislike(1)
 3. De ne kaki te. Ako vam je bolje u svabiji samo izvolite i sretan vam put.. za one koji hoce raditi ko u svabiji kuca,posa ovde bi bilo puno bolje svakom a tko bi samo kavu pio i modirao se boge mi tanko ce srat gore 😂😂

  Like(5)Dislike(4)
 4. Samo neka narod još bolje pritiska SIP-a DGS i razne inspekcije i ovako polu gladan narod na rubu životne egzistencije samo neznam koga će imat maltletirat za par godina jer mladi su opametnili trbuhom za kruhom

  Like(2)Dislike(0)
 5. Sistem te laže,nevjeruj šta ti kaže,ovaj żivot je borba od rođenja do groba,zato ustani odmah.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Za me su najpozeljnije “naivne svabice jedre”sto kaze pjesma bjelog dugmeta.

  Like(3)Dislike(0)
 7. A mulatkinje samo jesu malo skuplje

  Like(1)Dislike(0)
 8. Podji od Mostara do Kupresa nadji ijednu kucu ispod 50 tisuca eur.i prica netko daje ovo vukojebina daj ljudi ne klapite a kafici puni i radnim danom.!

  Like(5)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.