Mladi s diplomama privatnih škola ni ne pokušavaju kod ‘privatnika’

Udruga poslodavaca FBiH već je nekoliko puta u razgovoru s institucijama vlasti na svim razinama iznijela primjedbe kako srednje i visokoškolske institucije obrazuju kadar koji prema svojim kompetencijama ne može naći posao u privatnom sektoru, piše Večernji list BiH.

Reforma obrazovanja

Čak je i pokrenuta inicijativa o mini reformi obrazovanja učenika u cilju jačanja stope zaposlenosti mladih kadrova. U cilju smanjenja nezaposlenosti u BiH, u pripremi je projekt obuke i prekvalifikacija nezaposlenih i teško zapošljivih kategorija stanovništva.

Napominju kako je formalni sustav obrazovanja u BiH opterećen zastarjelim sadržajem učenja, zbog kojega mladi ostaju uskraćeni za praktični dio nastave te im nedostaju odgovarajuće vještine za tržište rada.

Nedavno je iz Udruge gospodarstvenika iz općine Posušje, između ostaloga, priopćeno kako se razgovaralo i o razini znanja i vještina s kojima mladi dolaze na tržište rada, kao i o načinu stjecanja diploma u procesu obrazovanja. Zaključeno je kako u većini slučajeva obrazovni sustav ne stvara potrebne i sposobne kadrove za tržište rada.

“Posebice je istaknut problem stjecanja diploma u privatnim školama koji je zabrinjavajući i zbog kojega ćemo u skoroj budućnosti ostati bez stručnih kadrova i doći će do stagnacije u razvitku. Velika većina tih kadrova se i ne javlja na natječaje koje raspisuju gospodarstvenici jer takvi, u pravilu, ne mogu niti znaju raditi ono za što posjeduju diplomu“, stoji u zaključku spomenute udruge.

Veliki ekonomski rizik

Analiza koju je napravila organizacija “South East European Youth Network” pokazala je kako na tisuće mladih ljudi, koji završe stručno ili visoko obrazovanje u BiH, ne mogu naći posao u struci, a mnogi drugi se okreću nisko kvalitetnim poslovima u neformalnom gospodarstvu. Svaka četvrta mlada osoba ne završava srednju školu.

Manje od polovine svih zaposlenih osoba ispod 30 godina starosti uspijeva naći posao u području u kojem je obrazovano, što dovodi do visoke stope migracije mladih iz zemlje. Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je 63%, a to je jedna od najvećih u Europi.

Oko 170.000 mladih ispod 30 godina je nezaposleno, što je gotovo 31% svih registriranih nezaposlenih. Samo 30,6% mladih aktivno je na tržištu rada, a stopa zaposlenosti među mladima je samo 14%. Više od 50% mladih koji su u potrazi za poslom nezaposleno je više od godinu dana.

“Ovi indikatori pokazuju kako je velika većina mladih ljudi izložena riziku ekonomske i socijalne isključenosti, čak i marginalizacije, što svakako može prouzročiti brojne negativne posljedice, prije svega u pogledu demografske i socijalne dimenzije”, stoji u izvješću organizacije “South East European Youth Network”.

4 komentara

 1. takvi rade kod svoji roditelja ako imaju vlastitu firmu ili su uhljebi u državnim firmama ako je tata hdz – ovac

  Like(9)Dislike(2)
 2. HE HE HE. Pa to vam već više od desetljeća govorim, da su privatne škole legalna prodaja diploma…
  Kakvo takvo znanje još možete pokupiti na državnim fakultetima i jedino tamo firme pokušavaju regrutirate mlade pametne ljude.

  Like(4)Dislike(0)
 3. Nek se javi onaj tko nije zavrsio privatni fakultet…?Osim tko nije platio….

  Like(4)Dislike(0)
 4. Takvoj državi su potrebni čobani,radnici sa motikom i mašklinom
  i po koji zidar a za državne poslove oni imaju svoju linu mulariju
  koji i ne znaju i ne treba da znaju ni raditi a ni mrdniti stražnjicom.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.