Mladi se boje kako će postati jeftina radna snaga bogatih šeika

I Bošnjaci u Sarajevu izražavaju određenu dozu straha od investicija arapskih šeika u BiH jer bi, kako prenosi britanska TV mreža BBC, mogli povećati cijene nekretnina, a domicilno stanovništvo moglo bi za mali novac raditi za bogate Arape.

Izgradnja naselja

“Mi ćemo postati njihovi robovi, polako, ali sigurno”, kaže za BBC Adin Bjelak (30), konobar, dok pije kavu u kafiću Balkan Express. Građani Sarajeva, najviše mlada populacija, boje se kako će se dolaskom arapskih investitora promijeniti i kultura te način življenja koji je do sada bio proeuropski. Reporteri BBC-ja ističu kako se u sve većem broju arapskih oaza ne toče alkoholna pića, a omiljeno utočište arapskih investitora i turista je sarajevsko naselje Ilidža. Bogati arapski naftaši svoje investicije usmjeravaju na prostor Federacije BiH, a stotine ulažu ili idućih godina planiraju uložiti u gradnju luksuznih turističkih naselja. Ova planinska balkanska zemlja (BiH) koja je devastirana u ratu od 1992. do 1995., prema pisanju agencije AP, postaje popularno odredište za turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Katara zahvaljujući svojim ugodnim ljetnim temperaturama i gostoprimstvu lokalne muslimanske zajednice. Arapski investitori, privučeni jeftinom cijenom zemljišta i radne snage, grade na tisuće domova i hotela oko glavnog grada Sarajeva i jako puno ulažu u promociju ovog odredišta za turiste srednje klase, kojima turizam BiH postaje jeftinija alternativa za glamurozna naselja u Švicarskoj… Gradnja luksuznih turističkih kompleksa poticaj je i za bh. gospodarstvo koje se još oporavlja od rata i bori s velikom nezaposlenošću koja prelazi 40 posto. U izgradnju turističkih naselja uključene su domaće graditeljske tvrtke koje na taj način osiguravaju dodatna radna mjesta.

Investicije i zarada

“Bh. turizam ima svijetlu budućnost”, rekao je Ahmed Al-Kanderi Jasem, šef Zaljevskoga Estate Companyja iz Kuvajta. Agencija AP ističe kako direktor tvrtke Buroj Property Development Ismail Ahmed u općini Trnovo gradi najveći turistički kompleks u regiji čija se vrijednost procjenjuje na 4,5 milijardi maraka (oko 2,3 milijarde eura). Zbog ovih investicija, mogla bi se promijeniti struktura turističkih posjetitelja, tako da bi idućih godina turisti iz bogatih arapskih zemalja mogli posjećivati BiH u znatno većem broju u odnosu na Nijemce, Austrijance…, koji su do sada bili redoviti gosti. Turistička zajednice Sarajevske županije objavila je podataka kako broj turista iz arapskih zemalja iz godine u godinu raste. Turisti iz Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata neznatno se dulje zadržavaju od ostalih turista, od tri do sedam noćenja, dok je prosjek zadržavanja u Sarajevskoj županiji dvije noći.

– Konkretnih podataka o njihovoj potrošnji nema, no pojedina istraživanja pokazuju kako je to oko 300 KM dnevno, ali mislimo da je taj iznos znatno umanjen, smatraju u Turističkoj zajednici Sarajevske županije. Očekuje se da će arapske zrakoplovne kompanije idućih godina, zbog dolaska svojih turista, otvarati sve veći broj charter linija prema Sarajevu

5 komentara

 1. Evo nek kava im proda tvornicu za dobru lovu. Radit ces u nji za malo
  Ili bijezi u njemacku ili ostale zemlje njiman opet dobro taman se mogu ticiti
  Kuku nami i dici nasoj di ovo vodi .pitanja puno odgovora nigdi

  Like(4)Dislike(3)
 2. Najezda barbara je tu.Ne samo u Bosni vec sve ide prema Evropi.
  Sto no kazu srbi uskoro prava bezanija,ne samo sa balkana vec I eu.
  Treba znati sto su arapi,ljencuge,neokupane uznojne spodobe.
  Lako se njima kurciti dok izvire nafta a kad prestane biti ce gladi I kod njih.
  Sto dalje od moje kuce I sritno im bilo.

  Like(2)Dislike(0)
 3. Ajd neka,bar ove naše manekenke,pevačice i starletice neće morat ići u Dubai na ‘parenje’ kao do sad,sad će arapi doći njima…

  Like(3)Dislike(0)
 4. Tržili ste gledajte

  Dobri moji bošnjaci – tražili ste gledajte.
  Htjeli ste burke – izvolite imate ih, htjeli ste izvorni islam, izvolite imate ga, htjeli ste vezu sa istokom, izvolite dobili ste arape. Sad će vas oni koje smatrate vašima pretvarati u roblje i uvoditi vam kojekakve vjerske zakone za koje ni vi ni vaši niste spremni jerto nisu vaši zakoni. malo ste se zaletili. Sad nemate ni kuda bježat. Europa više ne prima ekonomske migrante naročito sa balkana. Zajebali ste sami sebe.
  Ma kome vi pričate priču. Proeuropski orjentirani. U ćevabdžinici ROTE u mostaru na istočnoj strani, pojeo sam ćevape.
  Bili su izvrsni nema šta, ali nisam mogao popiti normalno pivo. Bože sačuvaj to je grijeh. U Bingu u mesnici ne mogu kupiti ni jedan proizvod od svinjetine, a kamoli sviježu svinjetinu. Bože sačuvaj to je grijeh. I vi ste proeuropski orjenitirani, a zabranjujete stvari koje europljani konzumiraju. Vi ne morate to konzumirati, ali ako ste liberalni ponudite gostima koji žele lkonzumirati alkohol ili pršut da to mogu učiniti bez straha i bojazni.
  Tek onda ću vas cijeniti kao ljude, naciju i vašu vjeru. Svaka vjera koja mi nešta nameće silom, a ako ne slušam dobit ću po tamburi, ili koju bombicu, da izginu nevini i djeca za primjer, za mene je lakrdija i izvitoperena ljudska glupost.

  Ako želite biti proeuropski uozbiljite se i prihvatite demokratska načela, a ako želite ŠERIJAT izvolite, dolaze vam arapi i bit ćete robovi ŠEIKA na vlastitoj djedovini.

  Like(0)Dislike(0)
 5. A lipo ti su obucene.
  Ovakve cemo uskoro gledati I po Grudama ali u vecini.
  Malo love u djep pa ce se I nasi prodati da se ovako oblace.
  U dogledno vrime ce mo gledati ove u dimlijama kako se brckaju na Krenici.
  Mutna ce voda biti ka da se ustara vrimena krave piske I ovce kupaju.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.