MOBILNA TELEFONIJA: Bosić traži nižu cijenu razgovora

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Zastušničkog doma parlamenta BiH, pokrenuo je inicijativu da parlament raspravlja o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH, pišu Nezavisne.

“Već duže vrijeme primjetno je da građani BiH plaćaju mnogo više cijene usluga korištenja mobilne telefonije od susjednih zemalja. Neka istraživanja pokazuju da korisnici mobilne telefonije u BiH plaćaju visoke cijene razgovora i prijenosa podataka uz drastično manju kvalitetu usluga u odnosu na okruženje. Iako u BiH trenutno posluje šest mobilnih operatera, stiče se utisak da ne postoji stvarna konkurencija i da su građani u BiH oštećeni”, navodi se u obrazloženju Bosićeve inicijative.

Također, u inicijativi se navodi da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) treba osigurati informaciju o cijenama usluga operatera u BiH s usporednim cijenama usluga u regiji i Europi.

“Potrebno je utvrditi kolike su cijene i kakva je kvaliteta usluga telekom operatera i njihova usporedba s konkurencijom u regiji i Europi. Treba pronaći način da se problem prevaziđe, da se cijene usluga snize i usklade s cijenama u regiji”, piše u inicijativi.

Prema informacijama iz RAK-a, kada su u pitanju cijene mobilnih usluga u BiH, prosječna cijena tri glavna telekom operatera u BiH, odnosno “BH Telecoma”, “M:tela” i HT “Eroneta” je 0,19 KM po minuti unutar vlastite mreže, dok je, recimo, cijena minuta razgovora u Crnoj Gori u prosjeku 0,17 KM, u Makedoniji 0,14 KM, Srbiji 0,15 KM.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.