Mobitel ni pod razno nemojte nositi u WC

Svi smo bar jednom sa sobom u WC ponijeli i mobilni telefon, a da nismo bili svjesni koliko je to zapravo loše.

Prije svega, odlazak u toalet s mobilnim telefonom je loša navika kojom možete sebe i druge da zarazite salmonelom, e.coli i drugim bakterijama.

Glavni problem nastaje ukoliko obrišete sebe, dodirnete vodokotlić, a potom i telefon prije nego što operete ruke. Zanimljivo je da i ako ostavite telefon pored sebe, na primjer na stroju za pranje rublja, on može biti izložen bakterijama.

Ukoliko se ipak ne želite odreći navike odlaska u WC s mobilnim telefonom, zdravstveni stručnjaci savjetuju da barem poduzmete određene mjere.

“Dok sjedite na toalet školjci držite mobilni u desnoj ruci. Kada želite da se obrišete, telefon prebacite u lijevu ruku, desnom se obrišite i pustite vodu. Potom iznesite telefon (koji se i dalje nalazi u lijevoj ruci) i tek onda se vratite i operite ruke”, posavjetovala je doktorica Lisa Ocli, ekspert za higijenu i dodala da je veoma važno da vodite računa o tome što dodirujete.

“Ukoliko odmah nakon vršenja nužde i brisanja uzmete mobilni telefon, ne treba ni da se potrudite da operete ruke jer sve bakterije koje ste prenijeli na telefon, ponovo će vam se naći na rukama. To mogu da budu vaše bakterije, ali i tuđe, odnosno bakterije prethodne osobe koja je koristila toalet”, zaključila je Ocli.

2 komentara

  1. hahaqhhahah

    Like(0)Dislike(0)
  2. Nemojte ljudi brisat g…. Pa mozete nosit mob.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.