Moguće povoljno kreditiranje Zračne luke Mostar i brze ceste Mostar- Široki Brijeg- Grude- RH

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić otvorio je današnji sastanak SEETO tajništva s predstavnicima prometnog sektora u Bosni i Hercegovini gdje su razmjenjivana iskustva između SEETO Bosne i Hercegovine u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

Fokus razgovora je stavljen na postignuti napredak provedbe „connectivity reform measures“ 2016/2017, kao i projekata za sve dionice na SEETO osnovnoj i sveobuhvatnoj mreži, te realizacija prometne politike i strategije u Bosni i Hercegovini.

Dalipagić je u svom obraćanju istaknuo da i dalje najveći izazov ostaje osiguranje financijske potpore za područje prometa u Bosni i Hercegovini, odnosno za izgradnju prometne infrastrukture, jer je ona neophodna i uvijek nedovoljna, prvenstveno zbog stanja prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

”Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je nositelj aktivnosti na vođenju pregovora radi zaključivanja Ugovora o osnivanju Prometne zajednice Jugoistočne Europe između Europske unije i: Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova, što je najvažnija aktivnost za ovo ministarstvo za 2017. godinu. Cilj Ugovora je stvaranje Prometne zajednice u području cestovnog, željezničkog, unutarnjeg vodnog i pomorskog prometa, kao i razvoj prometne mreže između Europske unije i strana potpisnica Jugoistočne Europe”, zaključuje Dalipagić.

Naglašena je potreba poboljšanja komunikacije između nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini sa SEETO-om kako bi se na ispravan način prenijeli podaci o napretku Bosne i Hercegovine u realizaciji preuzetih obveza. U ime Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je izražen interes da se preispitaju i ažuriraju podatci na SEETO mreži, pa je u vezi s tim najavljena namjera Ministarstva da preko svojih predstavnika u SEETO-u na današnjem sastanku najave kandidaturu za nove projekte na SEETO mrežu. Prije svega, tu se misli na kandidiranje Međunarodne zračne luke Mostar, Jadransko-jonskog koridora kroz Bosnu i Hercegovinu od čvorišta Počitelj pa do čvorišta Aranđelovo/Nudo na granici s Crnom Gorom, brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica s Republikom Hrvatskom te „Unske pruge“.

Ažuriranje SEETO mreže sa stajališta Bosne i Hercegovine je veoma bitno obzirom na to da se uvrštavanjem projekata na SEETO osnovnu ili sveobuhvatnu mrežu otvaraju mogućnosti apliciranja projekata za financiranje putem grant sredstava i povoljnih kredita iz EU fondova.

6 komentara

 1. što nas zavaravaju sa ovom cestom mostar-grude znaju i oni da od tog nema ništa

  Like(1)Dislike(0)
 2. Profo u pravu si. To će biti kad nareste nokat di nikad nije restao. Do izbora će biti cesta, mostova, vodovoda, kanalizacija, nogostupa, javne rasvjete itd., a kad izbori prođu “obećanje ludu radovanje”. Mi idioti biramo one koji samo klafraju umjesto onih koji stvarno rade.

  Like(0)Dislike(1)
 3. Ako ce na kredit onda bolje da ju ne prave

  Like(0)Dislike(0)
 4. Bas je brza cesta najvece ogranicenje 60 km/h

  Like(1)Dislike(0)
 5. Šta ćete vi praviti marvo jedna, kad ne možete održavati ni ovog malo jada što ima.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Hoće brza cesta ali Sarajevo Beograd..

  Nažalost političari obećavaju a nikakve konkretne korake ne poduzimaju za ovu cestu jer se nije njima u interesu zamjeriti Sarajevu, iako pričaju drugačije nama..

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.