MOST-ova obećanja: 9 teritorijalnih jedinica, 99 zastupnika u Saboru

Program liste MOST, analizirajući prema njihovom službenom sajtu, vrlo je općenit i mogla bi ga potpisati gotovo svaka stranka – ekološko obrazovanje od vrtića nadalje i primjena eko standarda na svim područjima, prehrambena nezavisnost i poljoprivreda kao prioritet, veća energetska neovisnost i povećanje obnovljivih izvora energije – osim možda prijedloga da se na autocestama uvedu vinjete. Ono što ih odvaja, članovi MOST-a iznijeli su u javnim nastupima kad su najavili smanjenje broja županija kao i broja saborskih zastupnika.

Njihov je zahtjev da se broj županija u Hrvatskoj s 21 svede na 9 teritorijalnih jedinica s najviše 400 vijećnika, što bi bilo upola manje nego sada. Razlog za smanjenje broja županija je ekonomske prirode – više od polovice županija njihovi porezni obveznici ne mogu održavati jer imaju manje od 150 tisuća stanovnika, kako je objasnio MOST-ov Ivan Lovrinović.

Općenito, smatraju da su županije preveliki trošak: MOST računa da sedam županija na svoje zaposlenike troši od 10 do 15 milijuna kuna, osam župenija do 36 milijuna, pet najvećih iznad 50 milijuna kuna, a najviše Primorsko-goranska (76 milijuna) i Splitsko-dalmatinska (85 milijuna). Spominju i materijalne troškove za rad županija koji se kreću od 19 do 33 milijuna (u 3 županije), od 54 do 88 milijuna (12 županija), od 100 do 110 milijuna (3 županije), jedna 145 milijuna (Osječko-baranjska), a najviše troši Splitsko-dalmatinska – 187 milijuna.

U jednom drugom javnom istupu, MOST je kao dio svog programa naveo smanjenje broja saborskih zastupnika sa 150 na najviše 99. Usto, kako su oni to zamislili, prvu godinu u Saboru zastupnici bi primali mjesečnu plaću od 9.999 kuna. Puno bi plaću dobili nakon isteka prve godine, ali tek nakon što “natjeraju novu vladu da stvarno, a ne kozmetički, pokrene Hrvatsku”. Ako to ne bi uspjeli, iduću godinu plaća bi im pala za 50%. I tako sljedeće pa opet sljedeće godine.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.