Mostar: Završnica jubilarne obljetnice HVO-a, Hrvati slave borbu za opstanak

Jubilarna, 25. godišnjica HVO-a obilježena je u 42 općine na prostoru BiH, a završnica će biti upriličena u petak i subotu u Mostaru. Političke stranke, obitelji poginulih i braniteljske udruge tijekom proteklih nekoliko dana su za sve poginule u Domovinskom ratu i poraću u 42 općine na području BiH položile po jedan vijenac i zapalile po jednu svijeću u spomen na sve stradale, ali i u znak zajedništva Hrvata u BiH koje se različitim metodama i s više strana godinama pokušava razjediniti, piše Večernji list BiH.

Zajedništvo branitelja

Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a pozvao je još jednom sve branitelje na zajedništvo.

Pokažimo zajedništvo na obilježavanju završnice godišnjice HVO-a, kao i sve druge dane u godini, zaboravimo animozitete, budimo bolji jedni prema drugima, međusobno se uvažavajmo jer samo zajedničkim radom možemo očuvati čast i dostojanstvo HVO-a i čistoću Domovinskoga rata”, poručio je Mladen Begić u ime Organizacijskoga odbora za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a.

On je naglasio kako završnica počinje u petak u 18 sati otvaranjem izložbe u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, nakon čega u 19 sati slijedi koncert HRM i klape Sveti Juraj, također u Kosači. Svečana akademija bit će upriličena u subotu u 12 sati u Kosači. Akademiji prethodi sveta misa za poginule i umrle branitelje u katedrali Marije Majke Crkve s početkom u 10.30 sati. Nakon akademije, u 13.30 sati planirano je pučko veselje koje će se održati na parkiralištu HVIDR-e pokraj Kosače.

Zbog svega navedenoga, sutra će u prijepodnevnim i popodnevnim satima kroz uže središte Mostara biti posebna regulacija prometa te organizatori pozivaju sve sudionike u prometu na razumijevanje. Begić je još jednom podsjetio da ova slavna obljetnica osnutka HVO-a budi sjećanje, ponos i zahvalnost prema svim sudionicima u Domovinskom ratu u kojem su se Hrvati borili očuvati ono što je stoljećima njihovo!

“U Domovinskom ratu, predvođeni pokojnim predsjednikom Bobanom, nismo htjeli ništa što nije naše, bili smo u svom Pologu, Mostaru, Kupresu, na svojoj Čvrsnici, Čabulji, Cincaru, Vlašiću, na svojoj Lašvi i Savi, a prije toga na svojim Plitvicama, u svom Vukovaru, svojim Ćelijama, Kijevu, u svom Dubrovniku”, podsjetio je Begić dodavši kako Hrvati u obljetnicama HVO-a nikad ne slave bitke osvajanja, već borbe za ostanak. Podsjetio je i na progon koji doživljavaju hrvatski branitelji u BiH proteklih godina, prenosi Vecernji.ba.

Hrvatske žrtve

“Pokušavaju nam nametnuti kolektivnu odgovornost u monstruoznim optužnicama temeljenim na konstrukciji ‘zajedničkoga zločinačkoga pothvata’ koji se pokušava nametnuti kako zapovjednicima HVO-a, hrvatskom narodu u BiH, tako i u RH”, navodi Begić.

Inače, tijekom Domovinskog rata u RH je 10.668 poginulih i 2915 nestalih te 37.180 ranjenih Hrvata. U BiH Hrvati su imali 9909 poginulih i nestalih te 20.649 ranjenih. “Ukupni hrvatski gubici iznose 23.492 poginula i nestala te 57.289 ranjenih osoba, što sveukupno čini 81.321 stradalu osobu. Od toga, u RH 50.763 ili 62 posto, a u BiH 30.588 ili 38 posto. To je 1,8% od ukupnoga broja Hrvata u RH i BiH, ali broj žrtava (poginulih i ranjenih) u RH čini 1,4% od ukupnoga hrvatskoga stanovništva u RH, a u BiH 4% od ukupnoga hrvatskoga stanovništva.”

2 komentara

  1. Nije mi jasno sto i tko slavi ,dok na jednoj strani imamo obespravljene branitelje ,nekih nema vise ni zivih ,ovi sto su zivi rintaju po baustelama neki su u zatvorima neki u egzilu .I s druge strane oni koji nisu ucinili niata a izvukli su najvecu korist .pa se pitam ovi sto slave ,sto slave ?ima li ista vise casno to sto slave prema svojim pripadnicim ne uzimat u obzir druge stvari danas kakva je situacija sramotno

    Like(4)Dislike(0)
  2. Čast mije stosam bio pripadnik HVO ja sam obučen prije osnivanja HVO.ciste sam savjesti mirno spavam samo se Boga bojim.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.