Nakon nešto više od godinu dana od zločina, Županijski sud u Mostaru nepravomoćno je osudio Dražana Knezovića zvanog Gega (40) iz Mostara na 17 godina zatvora, eksluzivno doznaje Pogled.ba.

Inače, netom osuđeni nezaposlni elektromehaničar ranije je u dva navrata po nekoliko mjeseci bio u zatvoru zbog krađe i razbojstva. U međuvremenu je konobario u Mostaru i radio slične sezonske poslove u Dalmaciji, a žrtvu je poznavao gotovo čitav svoj život.

S druge strane, nesretna Stojka je bila majka troje djece i skromno je preživljavala od suprugove mirovine i povremene prodaje vina koje je pravila iz obiteljskog vinograda u Tepčićima.

Idemo redom

Ovaj heroinski ovisnik i osuđivani razbojnik teretio se da je lanjskog 7. ožujka, između 15.15 i 15.30 sati, okrutno ubio stariju prvu susjedu Stojku Grubišić (79) iz zgrade dvokatnice u Vukovarskoj ulici broj 8 u mostarskom naselju Rudnik. Naime, kako stoji u optužnici, iskoristio je poznastvao i povjerenje nesretne slabopokretne umirovljenice koja ga je pustila u stan, da bi je on, nakon kraćeg razgovora, svirepo usmrtio jer mu je odbila dati traženi novac.

Zločinu je prethodilo naguravanje te prvertanje stola u kuhinji, a nakon toga je, kako se navodi, Dražan zgrabio njezine pleteće igle sa silikonskom poveznicom i kuhinjski nož te staricu odgurao u spavaću sobu gdje je nekoliko puta iglama ubu u grudi, ali to mu očito nije bilo dovoljno pa je od silka napravio omču i davio je.

Prema rekonstrukciji događaja, starica je pružila snažan otpor te ga ogrebala po licu, a on joj je najpolsije zario nož u vrat pa iz putne torbe uzeo skrivenih 700 kanadskih dolara (oko 1000 KM), što je Stojki za svojih ljetnih posjeta davao njezin sin koji živi u Kanadi, i kradom napustio stan.

Žrtvu je živu posljednja telefonski čula njezina rođakinja iz prigradskog Tepčići, koju je Stojka nazvala kako bi naručila 50 litara vina za Dražanovu majku, šti je njemu vjerojatno bio samo alibi da uđe u staričin stan. Rođakinji je bilo čudno što je razgovor trajao tako kratko jer bi njih dvije običavale dugo razgovarati o raznim stvarima pa ju je ona ubrzo uzalud pokušavala kontaktirati. Nitko se više nije javljao.

Iskazi svjedoka policiji

Draženov otac je naknadno rekao policiji da je njegov sin bio s njim u stanu od 14.30 do 20.30 sati, kada ih je jedna susjeda alarmirala da Stojki nije dobro te su njih dvojica zajedno sa svojim sustanarom, nakon kucanja, ušli u otključani stan i u sobi na krevetu zatekli stravičan prizor. Otac je također ispričao da se dva dana ranije posvađao sa sinom te ga gurnuo prema staklu i malo ogrebao po licu.

Dražanov prijatelj iz Čitluka, također ovisnik, s kojim se kobnog dana prije podne drogirao u ovom naselju, tvrdi da mu je Dražan nakon rastanka poručio da će kasnije imati novca pa će ga ‘počastiti’ heroinom. To se i dogodilo. Pozvao ga je oko 16 sati i rekao mu da dođe po njega, što je ovaj i učinio. Pri ulasku u vozilo je na Dražanu uočio svježe ogrebotine na dlanovima, oko očiju, na obrazima i čelu, a on mu je na to odgovorio da se potukao s ocem. Od prijatelja je zatražio da odu na lijevu obalu Neretve i u pošti razmijeni stranu valutu, pravdajući se da nema dokumenata. Prijatelj je tako za 200 CAD dobio 257 KM, da bi to isto iza 18 sati ponovili i u mjenjačnici u Čitluku. Za puta mu je Dražen rekao da se psihički ne osjeća dobro, što je iste večeri uočila i njegova djevojka, isto ovisnica, koja im se s djetetom oko 19.40 sati pridružila pri povratku do zgrade. Ona se naknadno prisjetila da je Dražan rastrešeno pričao, a prijatelj da mu je pri izlasku iz vozila rekao da, ukoliko ga netko bude pitao u vezi razmjenjenog novca, kaže da ga je “našao u koverti na cesti”.

Još jedan ovisnik se sjetio da ga je Dražan zvao oko 17 sati i od njega tražio da nabavi “subova” (tablete suboxson), navodeći da mu je tom prilikom rekao kako ne želi da ga gazda iz Trogira, gdje je inače Dražan radio kao kuhar u restoranu, vidi drogiranog. Optuženi se ubrzo pojavio i za ‘robu’ mu dao 100 CAD i 150 KM. Njemu je ispričao da mu je dolare poslao prijatelj iz Kanade, te sumnjičavo i neraspoloženo odgovorio na šalu vezanu za njegove ogrebotine po licu.

Zanimljivo je i to da je Dražan oko 23 sata nazvao djevojku i rekao joj da je u njegovoj zgradi ‘frka’, da je puna policije, jer je, kako joj je objasnio, u stanu iznad njega pronađena mrtva susjeda te da ne zna je li je ubijena ili se ubila. Sutradan su se ponovno čuli, nakon njegova povratka iz MUP-a, gdje je bio dao izjavu kao svjedok, a već tada joj je, kako je govorila, zvučao jako ustrašeno.

Smijao se i govorio: Što vam je ljudi!

Dva dana kasnije Dražan je ponovno išao davati izjavu, a po gradu se počelo šuškati da je upravo on i ubojica. što je bila i tema naknadnog večernjeg razgovora u rođakovoj kući u Ilićma. Dok je majka plakala, Dražan se smijao i tvrdio: Što vam je ljudi, nisam je ubio, to policija hoće da mi natovari! Rođak je tada inzistirao da ide na poligraf, a on mu je ponavljao da neće jer mu je “jednom policija htjala pripisati 15 kaznenih djela”. Djevojci je poslije u više navrata odgovarao da nema veze sa zločinom.

Naknadno je Dražan pobudio sumnju i kod Stojkine kćeri, koja je s posla u HP Mostar i pozvala susjede u pomoć, a nakon što joj se majka nije javljala na telefon. Naime, nju je upravo Dražan, dok im je oko 11 sati spornog dana u podrumu pomagao oko čišćenja bačvi u kojima je bio kiseli kupus, priupitao koju smjenu radi na poslu, a ona mu je, ne sluteći zlo, rekla- drugu!

Konačno, nakon uhićenja je htio priznati krađu novca, ali nikako i ubojstvo, ali mu u to očito pravosuđe ne vjeruju. 

Pogled.ba

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here