Mostarski deponij uskoro bez dozvole za rad

Direktor JP Deponija d. o. o. Mostar Abdulrahman Bećirović ovih dan je poslao pismo Gradskoj upravi Mostar u kojem prijeti raskidom ugovora s komunalnim poduzećima, piše Večernji list BiH.

Prema upućenom dopisu, postojeći ugovori odnose se samo na deponiranje komunalnog otpada, a trenutačno je samo polovina materijala koji se dovozi na deponij u kategoriji komunalnog otpada. Ostatak se odnosi na kemikalije, lijekove kojima je istekao rok, animalni otpad, klaonički otpad.

I sve se odlaže kao komunalni otpad. – Tijekom posljednje kontrole Federalne uprave za inspekcijske poslove od 11. svibnja upozoreni smo kako bi, ako nastavimo s ovakvim načinom rada, izdana Okolišna dozvola mogla postati upitna, navodi Bećirović u dopisu gradskim vlastima Mostara i komunalnim poduzećima.

Pozadina priče

Ipak, upućeni tvrde kako je priča mnogo dublja od one koju pokušava predstaviti Bećirović. Naime, nad poduzećem JP Uborak otvoren je stečajni postupak. Riječ je o poduzeću koje je ranije upravljalo starim deponijem, a novi je prebačen pod JP Deponija d. o. o. Mostar.

– Postavlja se pitanje što će biti s potraživanjima koja ima Uborak prema komunalnim poduzećima. Izgleda kako je volja pojedinaca da se ona jednostavno ponište i tako izbrišu milijuni maraka dugovanja komunalnih poduzeća.

S druge strane, priča JP Deponija ide prema cilju da se drastično poveća cijena deponiranja otpada. Sve će to dovesti do situacije u kojoj će porasti cijena odvoza otpada za građane Mostara, što znači kako će oni platiti cijenu tih “igara”, govore nam naši sugovornici. S obzirom na to da otpad iz cijele Hercegovine završava u Mostaru, onda se dolazi do zaključka kako bi odvoz otpada poskupio za sve općine i gradove u Hercegovini.

Službeni podaci pokazuju kako ipak nema potrebe za povećanjem cijena.

Posluju s dobiti

Naime, Javno poduzeće Deponija je u službenim dokumentima prikazalo kako je ostvarilo dobit od skoro 300.000 KM, tako da se može reći kako tvrtka uspješno posluje i čak ima mogućnost ulaganja u nove projekte koji će bolje zaštiti okoliš nego što je to sada slučaj.

Podaci za 2014. pokazuju kako je dobit JP Deponija bila veća od 500.000 KM, a zašto je za gotovo 50% smanjena u prošloj godini, nije poznato. Inače, priča o mostarskim komunalnim problemima traje već niz godina. Mostar je prije sukoba s početka 90-ih godina bio jedan od najčišćih i najljepših gradova u bivšoj državi, a danas nije ni nalik tome.

Sve podjele u ovom gradu ne mogu biti izlika za prljavo naličje gradskih ulica, otpad koji se prosipa iz kontejnera i ostale slike koje govore kako je Mostar daleko od onoga što je bio nekada. Naši sugovornici ističu kako je ovakvo stanje proizvod činjenice kako je o komunalnim problemima više odlučivala politika nego struka. U prvom redu se tu misli na odluke koje su dolazile od SDA.

Problem koji su stvorili kadrovi ove stranke samo kada je u pitanju Komos, a kasnije i deponij Uborak, s godinama su postali problemi svih građana Mostara. Nažalost, politika je i dalje i više nego upletena u rješavanje komunalnih pitanja, dok struka strpljivo čeka da se ti problemi konačno počnu rješavati.

5 komentara

 1. Ljubo će njima sredit sve dozvole dozvole nisu problem

  Like(2)Dislike(0)
 2. Bit ce u cerovu docu. I ne tribaju dva

  Like(1)Dislike(2)
 3. Naj idealnije rješenje VRBINA niko ugrožen a u sredini općine

  Like(1)Dislike(1)
 4. Znaci da smo uzeli novac i sad ce mo napravit tu deponiju to van je sigurno tako jer su se omastli brkovi

  Like(0)Dislike(0)
 5. Hvala na informaciju

  Sve vam more kurco obhasniti

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.