Na mostarskom sajmu će izlagati preko 700 izlagača iz 24 zemlje

Međunarodni, devetnaesti po redu Sajam gospodarstva Mostar 2016., jedna od najznačajnijih gospodarsko-izložbenih manifestacija u regiji, održati će se od 12. do 16. travnja. Na oko 30 tisuća četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora izlagati će više od 700 izlagača iz 24 zemlje svijeta, kazano je jučer na tiskovnoj konferenciji organiziranoj u Hotelu Mostar. Ovogodišnja zemlja partner je Republika Turska. Štand s turskim izlagačima prostirati će se na više od 500 metara četvornih. Uz Tursku, u najvećoj mjeri biti će zastupljeno domaće poduzetništvo te izlagači iz zemalja okruženja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Na sajmu se očekuju predstavnici tvrtki i službenih izaslanstava iz Kine, Italije, Mađarske i Njemačke. Svečanost otvaranja sajma uveličati će visoka izaslanstva iz Turske te iz Hrvatske i Srbije. Svoj dolazak su najavili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ulaganja

Mostarski sajam je i ove godine popunio svoje izložbene kapacitete a uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održati će se i tradicionalne podsajamske manifestacije poput Sajma turizma, Sajma knjige i grafičke industrije i Sajma informacijskih tehnologija. Biti će organizirano i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganjima u BiH te uvozu i izvozu. U sklopu Sajma turizma, biti će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima.
Dalfina Bošnjak, direktorica sajma je kazala kako je ovogodišnja zemlja partner Turska u 2014. godini u BiH uložila oko 700 milijuna maraka čime je u odnosu na godinu prije podigla svoj rejting za 66 posto. Turska je ulagala i u proizvodni i farmaceutski sektor. Između dvije države su sklopljena tri važna ugovora koji daju mogućnost ulaganja u BiH. Radi se o Ugovoru o slobodnoj trgovini, Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazumu o zaštiti i promociji investicija. Prošle godine u trećem mjesecu je potpisan i memorandum o poslovnoj suradnji između Trgovinske komore Izmira i Gospodarske komore Federacije BiH.

Kinezi zainteresirani

„Vlada Republike Turske je 2013. godine osigurala 100 milijuna eura za pokretanje kredita za poljoprivredu sa izuzetno malom kamatnom stopom da bi 2014 godine za mali biznis i za povratnike također osigurala još 50 milijuna maraka.
Još 50 milijuna eura planira uložiti za sektor turizma, poljoprivrede i trgovine. Aplikacija za učešće se može predati preko Ziraat banke s kamatnom stopom do 3.99 kamatne stope i rok otplate do 10 godina. Ove godine će Republika Kina dovesti oko 30 izlagača. Biti će predstavljen i projekt 16 plus 1 preko kojega Kina razvija trgovinski put i ekspanziju svoga gospodarstva u 16 zemalja. Radi se o 11 država iz Europske unije i pet zemalja koje nisu unutar EU, među njima i BiH. Kinezi su zainteresirani za energetiku, poljoprivredu i turizam. Kroz razgovor sa njihovim veleposlanstvom i gospodarstvenicima pokazali su i zainteresiranost i za drvnu industriju. U Hercegovini a možda i u Mostaru će možda napraviti jednu tvornicu“, kazala je Bošnjak i dodala kako su Kinezi zainteresirani za naša domaća vina. Obzirom da traže ogromne količine kojih BiH nema, potrebno je udruživanje domaćih vinara sa vinarima iz Hrvatske i Crne Gore.
„Šanse i prilike su velike. Trebamo svi u svome dijelu djelovati i iskoristiti ovu mogućnost na mostarskom sajmu posebno ove godine“, zaključila je Bošnjak
Ayse Selcan Sanli, generalna konzulica Republike Turske u Mostaru naglasila je kako Turska ima velikog gospodarskog interesa u BiH, posebno na području Mostara. „Nastojimo dovesti više turskih gospodarstvenika i potaknuti ih da ulažu ovdje. Za naše poslovne ljude ovo su vrata za EU i za ostale dijelove Balkana. Želimo da turski biznismeni dođu i ulože u ovo područje još više. Mostarski sajam je dobra prilika za turske gospodarstvenike da saznaju više o samom zakonodavstvu, porezima, načinu investiranja i ostalim stvarima koje to prate. Na sajmu će ove godine biti predstavljeno 8 sektora turskog gospodarstva sa 20 velikih tvrtki. Promovirati će se namještaj, farmaceutska industrija, kozmetičke tvrtke, tekstil, aluminijski otvori, prehrambena industrija, maslinovo ulje, kožni proizvodi, bakar itd,
Osim predstavnika sektora gospodarstva i Ministarstva ekonomije sajmu će nazočiti i predstavnici metropolitskih općina iz Turske, veleposlanik i komercijalni ataše“, kazala je Selcan Sanli.

DL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.