Mucić: Investitor u Mall of Split duguje nam šest milijuna eura

Vlasnik građevinske tvrtke koja je nekad bila glavni izvođač radova na trgovačkom centru na Mejašima u Splitu poziva se na obavljeno sudsko vještačenje. Unatoč kritikama prema investitoru, zadovoljan je što će se šoping meka uskoro otvoriti jer jedino tako može do novaca.
Investitora pak niti malo ne brine Mucić&Co, kažu kako je to stvar sudskog postupka u kojem imaju “sve adute”.

Za početak ožujka najavljeno otvaranje Mall of Split mahom je izazvalo osjećaj olakšanja: projekt izgradnje najvećeg trgovačkog centra u Dalmaciji i šire od samog početka je “zapinjao” pa se unatoč još uvijek postojećim sumnjama u potpunu (zakonsku) regularnost otvorenja šoping meke (i pristupnih cesta) čini kako će svima biti lakše kada konačno trgovine prime prve kupce. Takav je stav i kod još jednog, pomalo zaboravljenog, bivšeg glavnog izvođača na izgradnji Mall of Split, tvrtke Mucić&Co.

Stanislav Mucić je svjestan kako potraživanja, koja su još uvijek u domeni eventualnih te su stvar sudske odluke, može naplatiti isključivo ako projekt zaživi, odnosno Mall of Split započne s radom. Sudskom odlukom je njegova tvrtka izbačena s gradilišta još u prvoj polovici prošle godine, no Mucić tvrdi kako su imenovani sudski vještaci utvrdili dug investitora prema izvođaču.

– Sudski vještaci utvrdili su da smo izveli radove u vrijednosti 59.755.484,92 eura od čega je plaćeno 54.602.801,61 eura. Spomenuta razlika od nenaplaćenih 5.152.683,31 eura za obavljene radove treba biti uvećana za neugrađeni materijal u vrijednosti od oko 800.000 eura, kao i za vrijednost opreme koja je ostala na gradilištu nakon nasilnog uklanjanja s gradilišta.

Dakle, prema službenom nalazu sudskih vještaka oštećeni smo za oko šest milijuna eura izvršenih, a nenaplaćenih radova, pa smo bili prinuđeni pokrenuti postupak predstečajne nagodbe. Nakon svega što se događalo svima je jasno da je jedini krivac za kašnjenje otvorenja i dovršetka projekta menadžment Mejaša prvih. Naime, objekt je trebao i mogao biti otvoren još krajem svibnja 2015. Trebalo se samo korektno i pošteno odnositi s partnerima u poslu, a ne stvarati i izmišljati „neprijatelje“.

Izigran je i Grad Split, jer menadžment ne poštuje potpisane ugovore s Gradom. Nije kupio niti platio zemljište potrebno za izgradnju prometnica, nego je izgradio prometnice manjih dimenzija kao i smanjene kvalitete, što nije u skladu ugovorima i građevinskim dozvolama. Menadžment čeka da Grad Split preuzme takve prometnice koje nisu izgrađene u skladu s ugovorom i građevinskom dozvolom te im dade status javnoga dobra. Nakon toga obvezu vraćanja kredita Hypo banci, odnosno plaćanja zemljišta na kojem su izgrađene neispravne prometnice, ima Grad Split i svi njegovi građani, a menadžment ima korist od oko 30 milijuna eura.

Želimo vjerovati kako će službeno vještačenje izvršeno po nalogu suda potaći Državno odvjetništvo kao i sve druge nadležne institucije da se dodatno angažiraju i napokon stave točku na slučaj devet Mejaša i gradnje „Shopping centra Mall of Split“. – kaže Stanislav Mucić.

Sa strane investitora nisu pak zabrinuti tvrdnjama o dugu prema bivšem glavnom izvođaču. Smatraju kako je u pitanju samo još jedan pritisak prema Gradu Splitu te da se sudsko vještačenje o dugu od šest milijuna eura neće održati nakon njihove žalbe. “Ne sekiraju se niti malo, nisu niti trznuli, u razgovorima i planovima uprave Mucić je potpuno sporedna tema.” – rekao nam je predstavnik investitora dobro upoznat sa situacijom, dodajući kako njihovi pravnici smatraju da je odnos s Mucić&Co stvar sudskog postupka koji će trajati koliko bude trebalo, no i da u tom procesu “drže sve glavne karte”.

(www.dalmacijanews.hr)

1 komentar

  1. Koji je Stane krkan.
    Koliko je dužan svim oko sebe. Nepriča po pokušaju da zaj…. sve oko sebe s predstačjnom gdje je svoje parafirme stavio u prvi red naplate, a ovi su ga prije naguzili.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.