MUP ZHŽ se upleo u naplatu osiguranja, ugroženo 24.000 osiguranika

Već nekoliko godina, na razini FBiH, postoji pravilnik o registraciji vozila (Službeni glasnik 69/2009.) koji propisuje uvjete potrebne za registraciju vozila. Navedeno je, članak 7., uz stavak c) – za registraciju vozila uz policu osiguranja obvezno priložiti dokaz o uplati police osiguranja – stavak m). Ovaj federalni pravilnik štiti likvidnost i naplatu, te interes Osiguravajućih društava, a moguće je kako iza njega stoje privatni lobiji.

Ovaj neustavan i nezakonit uvjet (stavak m – dokaz o uplati police osiguranja), MUP u ZHŽ, kao i MUP HNŽ, nije provodio sve do 20.11.2015. Dosadašnje neprovođenje ovog Pravilnika upućuje kako županijski MUP nije bio u obvezi provoditi ovaj dio članka. Nakon intervencije direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH Adnana Delića (sina generala ARBiH Rasima Delića), koji preko FMUP-a šalje dopis kojim traži provođenje ove uredbe, MUP-a ŽZH, na čelu s ministrom Zdravkom Borasom, počinje primjenivati ovu odredbu, ne tražeći mišljenje županijske Vlade ili provjeru zakonitosti odluke od Skupštine ŽZH ili Ustavnog suda, budući da su unutarnji poslovi u nadležnosti županija.

Provođenje ovog pravilnika, pored upitne zakonitosti, izravno narušava jednakost svih pred zakonom, pogoduje jednim financijskim institucijama u odnosu na druge, izravno se upliće u pravne odnose osiguranika i osiguravatelja. Ovom odlukom se MUP uključuje u proces naplate, umjesto službi koje se bave naplatom i potraživanjima osiguravajućih društava. Provođenjem ovog Pravilnika MUP ZHŽ je ugrozio oko 24.000 osiguranika u našoj županiji time što se izravno upleo u rad privatnih osiguravatelja a na štetu osiguranika, kojima se ugrožava, primjerice, mogućnost obročnog plaćanja. Provođenjem ove uredbe veliki broj osiguranika u ZHŽ neće moći registrirati svoje vozilo. Također se, ovim štiti nerad Agencije za nadzor rada osiguranja.

Pravilnik ide na ruku pojedinim osiguravateljima, dok drugi nisu imali takvu mogućnost. Primjerice, da je Hercegovina osiguranje imalo ovakvu pomoć u naplati od strane MUP-a, ne bi otišlo u stečaj.

Nažalost, MUP ZHŽ je postao izvršitelj u provođenju centralizacije kroz, zakonski upitne, odluke sarajevskog kabadahije Delića, direktora Agencije za nadzor osiguranja i time izravno ugrozio osiguranike ali i nadležnosti Županije.

ljubuski.net

1 komentar

  1. Sprcili mater svoju

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.