N-ti pokušaj: UNO dogovorio trošarine na naftu i naftne derivate, zakon ide na Vijeće ministara i Parlament

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH po kojima se povećava trošarina na naftu i naftne dervite te biogorivo i biotečnost za 0,15 KM po litru.

Uz ove zakonske izmjene u oblasti trošarina, UO UNO usvojio je i nacrte o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja.

Prema nacrtu danas usvojenih zakonskih izmjena i dopuna, sredstva od povećane trošarine u iznosu od 0,15 KM bit će uplaćena na namjenske račune i podračune namijenjene za izgradnju autocesta i cesta, priopćeno je nakon sjednice UO UINO.

Nacrti zakona bit će upućeni u dalju proceduru usvajanja u Vijeću ministara BiH, a nakon toga i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Novalić: Trošarine  nam apsolutno trebaju 

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da je Vlada Federacije BiH za trošarine, te da jamči da će se novac usmjeravati samo u ceste i autoceste jer nam je potrebna infrastruktura  i nove investicije.

Novalić je nakon zajedničke sjednice Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske koja je danas održana u Sarajevu, odgovarajući na novinarska pitanja dodao da su trošarine potrebne i da se one donose na državnom nivou.

”Ne vidim da bi itko u BiH, a ne samo u Federacijii mogao odgovoriti negativno na pitanje da li nam trebaju trošarine. Apsolutno nam trebaju. Kada mi netko postavi takvo pitanje, ja to pretvorim u pitanje “Trebaju li nam putovi”, dodao je Novalić.

Cvijanović suglasna 

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala da je stav Vlade RS-a poznat odranije te dodala da nema potrebe da se ukazuje na to kako sredstva neće biti korištena namjenski, jer su ona uvijek namjenski korištena, a to podrazumijeva da se usmjeravaju u infrastrukturu, odnosno izgradnju  putova i autoputova.

”Brine me da se ovdje često političari ne pridržavaju dogovorenih procedura. Neprihvatljivo je da dobivamo iznenadne nove prijedloge i da ne znamo što oni sadrže”, kazala je Cvijanović podsjećajući da je ranije usvojen tekst zakona o trošarinama u državnom Domu naroda.

Istaknula je da se procedure moraju poštovati, da se svi trebaju  ponašati odgovorno i da se moraju uvažiti stavovi entitetskih premijera.

2 komentara

  1. Jedino sto znaju je poskupljenje samo konzilij treba dati lijepo ime da se narod ne buni govno je govno kako god bilo zapakirano

    Like(0)Dislike(0)
  2. Mogu koliko hoce ionako mi njima placamo prijevoz i gorivo i sve moguce trosarine, ta nece po njihovom dzepu nego opet po jadnom radniku…. zasto se ne povecaju place? Onda nebi bile problem trosarine vece… ovako sve poskupljuje a place i penzije sve manje…. pocet ce i penzioneri ic u njemacku👎👎👎

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.