Na burzi rada u ZHŽ najveći broj nezaposlenih od kada postoji ova županija

GRUDE – Na burzi rada u Zapadnohercegovačkoj županiji je 11.296 osoba i to je najveći broj nezaposlenih od kada postoji ova županija.

Ako uzmemo u obzir da je početkom ove godine posao tražilo 10.975 osoba, znači da se broj nezaposlenih u devet mjeseci povećao za gotovo 321.

Bez posla s diplomom

Po broju nezaposlenih prednjači grad Široki Brijeg s 4304 osoba, slijedi općina Ljubuški s 2822 nezaposlena, potom Posušje u kojem posao traži 2357 osoba i na kraju, kao najmanja općina, Grude s 1813 nezaposlenih, podaci su županijske Službe za zapošljavanje.

U Službi također navode kako je sve veći broj onih koji posao čekaju s diplomom u ruci. Takvih je 1251, odnosno 971 osoba s visokom stručnom spremom (od čega je 701 žena) i 562 osobe s višom školskom spremom (od kojih je 388 žena).

Dakle, ako gledamo po općinama, opet je Široki Brijeg vodeći u odnosu na druge općine po broju nezaposlenih s diplomom. Primjerice, čak 411 Širokobriježana s visokom stručnom spremom čeka posao (297 žene), u Ljubuškom ih je 261 (190 žena), Posušju 165 (118 žena), a u Grudama 134 (96 žena).

Također, prema podacima Službe za zapošljavanje ZHŽ-a, trenutno su na evidenciji 8 doktora medicine, 1 doktor stomatologije, 86 diplomiranih pravnika, 54 profesora hrvatskog jezika, 177 diplomiranih ekonomista, 59 profesora razredne nastave, 21 profesor engleskog jezika, 23 diplomiranih inženjera elektrotehnike… Dok je popis ostalih zanimanja i osoba koje ne mogu naći posao mnogo veći.

Posao traži 6191 žena

Kažimo i kako je, prema podacima županijske Službe za zapošljavanje, među nezaposlenima, općenito gledano, brojnija ženska populacija. Broj žena koje traže posao je 6191, i iz mjeseca u mjesec se povećava.

Također, na evidenciji nezaposlenih najmanje je farmaceuta, biologa, ekologa, doktora stomatologije…

Iz Službe, također obavještavaju kako su u tijeku programi zapošljavanja nezaposlenih osoba, koji se mogu vidjeti i na web stranici Službe.

DL

10 komentara

 1. Koji hurac cekate sto nikada necete docekati.
  Torbu na ledja I Evropa gdje ima buducnosti I prosperiteta.
  Nema zavaravanja,samo ako ste spremni na trud I znoj biti ce uspjeha.

  Like(3)Dislike(1)
 2. Od tih 971 sa VSS, nezaposlenih i evidentiranih u Službi za zapošljavanje, živo me zanima koliko je dipl.ing. strojarstva ?

  Like(0)Dislike(0)
 3. A šta ste očekivali…
  Kako vam već nije jasno da je ovaj kraj potpuno devastiran. Možete ostati ako ćete saditi duhan
  cmilje i sl. i živjeti od crkavice.

  Like(2)Dislike(1)
 4. Naravno kad svi nezaposleni rade “Na crno”

  Like(1)Dislike(3)
 5. Evropa vas ceka,potrebni su direktori,manageri,dizajneri,ingineri,politicari.
  Pa skolovani ste,pametni,znate puno pricati gluposti.lijeni a takovi su potrebni.
  U polje I saditi duvan,rastiku,cuvati ovce I koze pa mozete naprdivati.

  Like(2)Dislike(0)
 6. Krivi su devedesetka, komunisti, zidovi i masoni….niposto HDZ

  Like(0)Dislike(2)
 7. Kriv je drug tito

  Like(0)Dislike(1)
 8. Kriv vam je caca I mater sto se na vrime nisu
  odselili na neko pametnije misto.

  Like(5)Dislike(0)
 9. sve nam je to naša borba dala i hdz. žive na državnim jaslama urušavaju i zadužuju županiju a dug će vraćati oni koji su otišli vani. kad pogledate općinu, elektro,vodovod,dom zdravlja,stranke itd. većinom ista prezimena. sjednim autom cila obitelj ide na posa. troje – četvero iz iste kuće. još će dobiti i službeno vozilo jer to općinu i ove državne firme manje košta nego da im plaća troškove prevoza. e moji župljani i tito i partija bi se postidila ovoga jer je uveden jednopartijski sistem i ako nisi član nema te nigdje čak nesmiješ ni prdnut jer ćeš platiti kaznu zbog zagađenja jer njihv prdež miriše a njihovo članstvo se i čuje po tom mirisu.

  Like(1)Dislike(0)
 10. Ovo j tako svaka cast nisi li u stranci nikakvoj neces drzavni posa dobit, nigdje natjecaja da se prima ni cistacica a malo koji misec u skoli nova u dom zdravlja itd….natjecaj negdi u bosni… netreba biro.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.