Na granici Srbije i Hrvatske Čeh proglasio svoju državu!

NA GRANICI Srbije i Hrvatske jedan je Čeh proglasio novu državu, koju je nazvao Liberland.

Ona se nalazi na obali Dunava između Zmajevca (Hrvatska) i Bačkog Monoštora (Srbija), a obuhvaća sedam četvornih kilometara. Čeh koji ju je “osnovao”, Vit Jedlička, sebe je postavio za predsjednika, a Liberland već ima i zastavu i grb, najavljeni su i zakoni i ustav, a službeni jezik neće biti ni hrvatski ni srpski nego češki.

Moto nove države je “Živi i pusti da žive”, a u opisu kako je do oformljavanja došlo stoji: “Slobodna republika Liberland je suverena država smještena između Hrvatske i Srbije na zapadnoj obali Dunava. Najbliža mjesta su Zmajevac (Hrvatska) i Bački Monoštor (Vojvodina, Srbija). Na nekim kartama ovo se područje naziva Gornja Siga.

Liberland je nastao zbog spora oko granice između Hrvatske i Srbije. Za ovaj dio na zapadnoj obali Dunava ne tvrdi se da je hrvatski, srpski niti od jedne druge zemlje. Dakle, to je bila terra nullius, ničija zemlja, dok Vit Jedlička nije iskoristio priliku i 13. travnja 2015. godine oformio novu državu na ovom teritoriju – Liberland. Granice su određene tako da ne oštećuju ni Hrvatsku ni Srbiju. Ukupno je u pitanju površina od sedam četvornih kilometara i to državu čini trećom najmanjom neovisnom državom, nakon Vatikana i Monaka. Za više informacija o graničnom sporu između Hrvatske i Srbije pročitajte ovaj članak na Wikipediji“.

Osim toga, saznali smo i da se Liberland “diči osobnim i ekonomskim slobodama svojih ljudi, što jamči Ustav, koji značajno ograničava moć političara kako se oni ne bi mogli previše uplitati u slobode nacije Liberland”.

Liberland već ima i svoju stranicu na Facebooku, a trenutno su otvorene prijave za državljanstvo. Ako želite postati građaninom ove države svoj zahtjev trebate poslati na [email protected], a on se treba sastojati od pisma predstavljanja u kojem ćete dati informacije o sebi i reći zašto želite postati Liberlanđanin, vašeg CV-ja, skenirane osobne iskaznice ili putovnice i prema željama telefonski broj. Više potražite ovdje.

Jedličkin cilj, “jest stvoriti društvo u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima”. Na službenoj internet stranici nove “države” piše i da je jedan od razloga za osnivanje sve veći utjecaj interesnih skupina na funkcioniranje država i sve gori uvjeti za život ljudi.

Vit Jedlička je član male stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsjedniku Češke Vaclavu Klausu.

Izrazio je nadu da će “neovisni, suvereni Liberland” najprije priznati upravo Srbija i Hrvatska, kojima se sprema poslati diplomatske obavijesti o tome, a da će ga potom priznati i ostale države svijeta.

Hina

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.