Na jesen moguće da u BiH dođe i 20.000 izbjeglica

U BiH bi, ako dođe do promjene rute kretanja, prema informacijama s terena kojima raspolažemo, već ujesen moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica iz Srbije, a možda ih bude i više od 20.000, kaže u razgovoru za Dnevni avaz Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

On je istaknuo da je prvobitna ruta migranata iz Sirije, Iraka i Afganistana, koja je išla od Turske, preko Grčke, Makedonije i Srbije do Mađarske, već prebukirana, a na promjenu te rute utjecat će i zid koji gradi Mađarska na granici sa Srbijom.

”Taj zid ili ograda treba biti duga 175 kilometara i ona će uskoro biti završena. Upravo ta ograda donijet će određena pomjeranja u rutama kretanja migranata. Postoji i inicijativa da Rumunjska gradi taj zid. Tako će se stvoriti obruč, a jedini izlaz bit će preko naše zemlje. Informacije s terena koje mi imamo govore da bi taj broj mogao biti veći od 20.000 ljudi,” kaže Nizam.

Nova ruta, koja podrazumijeva i BiH, objašnjava on, išla bi preko Makedonije, Kosova, Crne Gore, a u BiH bi ulazili u okolici Trebinja.

”U Srbiji je trenutno 106.000 registriranih izbjeglica. Svi su oni došli neregularnim putevima i dio njih može pokrenuti val koji će preplaviti BiH. Dovoljno je da jedan čovjek krene i da pokrene domino-efekt,” upozorava Nizam.

Upravo zbog toga, kako kaže, Služba je već pokrenula određene aktivnosti, napravila akcijski plan koji bi se uskoro trebao naći pred Vijećem ministara.

”Ne smijemo ignorirati taj problem. Mi se trudimo djelovati preventivno i već smo pokrenuli neke operativne radnje. Naši inspektori obilaze moguće ilegalne prijelaze, ispituju tko bi mogao biti eventualni organizator krijumčarenja. Surađujemo sa MUP-om RS i Srbije, OSA-om. A akcijski plan podrazumijeva da svako od ministarstava u sklopu svog resora poduzme određene radnje. Mi ćemo činiti sve da iz BiH ne ode ružna slika kao iz Makedonije, nećemo biti represivni,” govori Nizam.

Što se tiče kapaciteta i financija kojima raspolaže BiH, Nizam ističe da su oni skromni, ali da bi se mogli i znatno popraviti.

”U Imigracijskom centru imamo 125 mjesta, a u dva azilantska kampa 300, a kada bismo stavili krevete na kat, onda 600. Također, predlažemo da mnoge objekte uz granicu možemo adaptirati u iskoristiti ih za smještaj. Što se tiče financija, prema procjeni za jednog migranta potrebno je 30 KM dnevno. To je mnogo novca i ako se ovo dogodi, to će biti ogromno opterećenje za sve građane i sve proračune. Zbog toga i apel Ministarstvu financija da pripremi rezerve,” rekao je Nizam.

1 komentar

  1. Bumo naje..ali

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.