Na more ne može ni sendvič

Građani koji planiraju godišnji odmor ove godine van BiH prilikom prelaska granice trebaju obratiti pažnju na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije uopće dozvoljeno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni sendviče s mesom, upozoravaju nadležni pred ljetnu sezonu.

Prema uputstvu Carinske uprave Hrvatske o unosu hrane, bh. građani u prtljagu ne smiju imati ni izuzetno male količine mesa i mlijeka niti njihove prozvode.

Kada su u pitanju voće, povrće, kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski, odnosno poslastičarski proizvodi, uključujući i slatkiše, moguće je prenijeti količine koje su dovoljne za osobnu upotrebu.

“Unošenje lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana, uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača i to uz posjedovanje nalaza s poviješću bolesti i potvrde ljekara”, navodi se u uputstvu hrvatske Carinske uprave.

U turističkim agencijama kažu kako do sada nisu imali problema s prtljagom putnika i da nije bilo slučajeva da nose nedozvoljnu hranu re da se ljudi informiraju na vrijeme i neće nitko riskirati da se vrati s granice zbog hrane.

Pored unosa hrane, bh. građani treba da znaju i da, ukoliko putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, moraju imati biometrijsku putovnicu, koji važi minimalno tri mjeseca od planiranog datuma boravka.

Također, trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU, mada mnogi putnici koji su putovali ranije kažu da im ta svota nije provjeravana. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, građani BiH imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji i Luksemburgu.

6 komentara

 1. A koliko paketa cigara smis potrat?:-)

  Like(1)Dislike(0)
 2. Q zašto bi išta nosio odavde kad je tamo sve svježije i jeftinije. Svratiš u LIDL nakupuješ peciva i suhomesnatog i pravac plaža.

  Like(7)Dislike(0)
 3. A može li se sarma ponit? Nebi ja sendvić

  Like(4)Dislike(0)
 4. Ovi iz BiH ne mogu ovo,ne smiju ono…a Cesi i Mađari dr…donesu cak i vodu sa sobom

  Like(5)Dislike(1)
 5. zato ja mogu na more

  Like(1)Dislike(0)
 6. Tako i triba . Ovo samo ne odgovara kriminalcima koji se kamuvliraju ko mi jadnici sto bi nekad Nediljom otisli “pete” zatopiti. Odovog sto je dozvoljeno normalno coviku i netriba, a banditi nemogu ni za gorivo . Ko ih grebe. Ajmo mi doli dok je voda slana .

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.