Na tajnim javnim nabavkama ukradene 1,2 milijarde maraka

U Bosni i Hercegovini 75 posto svih javnih nabavki provede se u tajnosti te se na taj način na godišnjoj razini iz proračuna ukrade oko milijardu i 200 milijuna maraka, kazao je jučer u Sarajevu tajnik Udruženja „Tender“ Igor Vukajlović.

Dodao je da klasičan primjer zloupotrebe jeste kada Predsjedništvo BiH putem oglasa nabavlja automobil Škoda Superb s dječjom sjedalicom i nizom drugih specifičnih karakteristika koje može ispunjavati samo jedan ponuđač, piše Dnevni avaz.

”To je nezakonito, ali da biste se na to žalili, morate platiti ogroman novac, kao rezultat bit će samo poništena natječajna dokumentacije, a isti automobil bit će kupljen bez oglasa”, kazao je Vukajlović.

Objašnjavajući ukupno stanje u domenu javnih nabavki, Vukajlović je naveo da je ono katastrofalno i da se od 2008. godine, prema službenim statistika, stanje konstantno pogoršava.

”Problem u javnim nabavkama jeste što cijene dogovaraju u četiri oka i što ne postoji pojam kao sankcioniranje prekršitelja odredbi Zakona o javnim nabavkama (ZJN). Događa se da se natječaji uopće ne objavljuju. Imamo normativni okvir koji je tako uspostavljen da se korupcija ne može izbaciti iz domena javnih nabavki”, istaknuo je Vukajlović.

Dodao je da rješenje vidi u izmjenama i dopunama ZJN kako bi se uspostavio normativni okvir na osnovu kojeg se od institucija može tražiti da provode zakon.

Zamjenik generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija BiH Ranko Krsman kazao je da se jedna četvrtina proračuna institucija BiH troši upravo na javne nabavke.

”Postoji percepcija u javnosti da u ovoj oblasti ima određenih nepravilnosti i radnji koje upućuju na koruptivno djelovanje”, pojasnio je Krsman.

Novoimenovani direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin kazao je da definitivno postoji prostor za unapređivanje ove oblasti te da je već spreman dio nacrta izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH.

”Svaki dolar koji nestane zbog korupcije je dolar koji je ukraden od građana ove države i koji neće biti uložen u obrazovanje, zapošljavanje i razvoj. Prema većini procjena, radi se o znatnim sredstvima koja su izgubljena u domenu javnih nabavki. Moramo napredovati na ovom polju ako želimo napredak BiH. Stoga mi podržavamo nevladine organizacije koje žele unaprijediti ovu oblast, analize već postoje i sad je vrijeme da se riješi ovo pitanje”, kazao je direktor USAID-a Peter Duffy.

5 komentara

 1. Dije sad SIP-a i DGS jeli ovde oštećen državni proračun ovima nesmiju ništa jer će ostat bez posla nego udri po sirotinji da nebi prodala kilo duvana

  Like(2)Dislike(7)
 2. Sad će dignuti poreze da to nadoknade. pa će opet taj porez pokrasti tako u nedogled.

  Like(0)Dislike(7)
 3. Ajmo SIPA OSA Državno Tužiteljstvo UNO FUP disu milijarde

  Like(0)Dislike(7)
 4. Psi laju, karavani prolaze…
  U dolini suza ništa novo.

  Like(1)Dislike(6)
 5. Tko neće ovako ne može primirisati ni vrhu stranke a ni vrhu vlasti. Možeš biti pošten i stručan ništa ti ne vrijedi ako nisi spreman drpat.

  Like(0)Dislike(6)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.