Nađeno olovo, živa… Pušenje ‘nacrno” truje ljude, a uništava državu

Ekspanzija nelegalnog tržišta rezanog duhana u Bosni i Hercegovini, osim što uzrokuje značajnu štetu proračunu, ozbiljan je zdravstveni rizik pušačima jer takav duhan ne podliježe kontroli, često se reže i pakira u improviziranim skladištima i nehigijenskim uvjetima, rečeno je danas na pres-konferenciji u sjedištu Federalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu, održanoj zajedno s predstavnicima Fabrike duhana Sarajevo.

Rezultati jedne analize na pet uzoraka iz BiH, urađene u Njemačkoj, katastrofalni su u pogledu prisustva teških metala, vrlo otrovnih i kancerogenih kad su u koncentraciji većoj od dozvoljene, naveo je na pres-konferenciji Anis Ajdinović, šef ureda direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kod svih pet uzoraka nađena je u prosjeku četiri puta veća koncentracija olova, pet puta kadmija kod četiri uzorka, a u petom i 30 puta više.

”Arsena je u prosjeku bilo jedan i pol puta više, nikla i do 50 puta od maksimalno dozvoljene granice, a samo u jednom uzorku koncentracija žive je bila desetostruko veća od dozvoljene”, rekao je Ajdinović.

”Šteta koju po državni proračun prouzroči ‘crno’ tržište rezanog duhana procijenjena je na 200 milijuna KM godišnje”, rekla je Džejna Bajramović, članica uprave Fabrike duhana Sarajevo.

Egzistenciju obitelji više od 220 uposlenika te tvornice može ugroziti ekspanzija nelegalnih duhanskih prerađevina jer trpi legalno tržište, kazala je.

Samo u proteklom mjesecu je oduzeto 513,3 kg nelegalno prometovanog rezanog duhana i 936 kutija cigareta zatečenih bez akcizne markice, naveo je Anis Ajdinović.

Iz Federalne uprave inspekcija još su poručili da za zamašniju kontrolu prodaje duhana na tržnicama u Sarajevu nemaju dovoljno inspektora i da problem dodatno usložnjava ‘preklapanje’ nadležnosti (inspekcijskih) razina u državi.

Džejna Bajramović je dodala da su se prodavači, zbog inspektora i policije preorijentirali s pijačne na kućnu trgovinu i da problem poprima ozbiljne razmjere.

Direktor Uprave Ibrahim Tirak je kazao da je ovom pres-konferencijom prvenstveno jasno stavljeno do znanja pušačima koliko konzumiranje nekontroliranog duhana može štetiti njihovom zdravlju.

Istodobno je objavljeno kako su službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH su na putnoj komunikaciji Tuzla – Sarajevo privremeno oduzeli 120 kg rezanog duhana koji je bio namijenjen za daljnju prodaju, a nije bio obilježen akciznim markicama.

3 komentara

  1. Čuj moglo bi biti ugroženo 220 radnih mjesta a od rada na crno živi 220000 radnika i to crnčeći na zemlji i po suncu

    Like(0)Dislike(0)
  2. Nek ta drzava zaposli ljude da imaju kruha nego to su lopovi koje treba mjenjat

    Like(0)Dislike(0)
  3. Opet tekst van svakog smisla.

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.