NAJAVA: 22. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

U povodu 22. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Gorici u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika održat će se sveta Misa s početkom u 19 sati. Zatim, polaganje vijenaca na grob mr. Mate Bobana (predsjednika HR H-B) u 19:45.

Nakon polaganja vijenaca slijedi javna tribina s početkom u 20 sati u Gorici kod Stare Kapele.

U javnoj tribini sudjelovat će Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ivo Lučić, povjesničar, Hrvatski institut za povijest, Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

22_obljetnica_hr_hb_2015

4 komentara

 1. Ovako srbi slave bitku na KOSOVU, a turci ih rasturili.

  Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike BiH, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini.[1] Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

  Hrvatska Republika Herceg-Bosna, bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države. Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

  To je takozvana REPUBLIKA koja nije imala ni USTAV ni ZAKONE, a niti barem formalno priznat teritorij, a fizički je postojala nepunih 6 mjeseci, a na papiru – samo forme radi – nešta duže.

  I šta mo onda to slavimo?

  Like(1)Dislike(0)
 2. Ovdje može komotno ostati naslov
  JUČER
  nažalost

  Like(0)Dislike(0)
 3. mrki, iako rečena HR Herceg Bosna nije bila tvorevina sa državnim obilježjima, nije bila samostalna, neovisna i sa držvničkim integritetom, ona je ipak bila putokaz i težnja hrvatskih domoljuba da se imaju nakanu osloboditi jarma drugih koji su je okruživali.
  Ona je bila zamišljeni temelj buduće prave državice ovdašnjih Hrvata.

  Međutim, ona je nestala pod pritiskom bjelosvjedskih čimbenika, a sa motivacijom opće pomirbe i prestanka svih neprijateljstava među narodima na ovim prostorima. Sa velikim povjerenjem u serviranje demokracije nastankom FBiH.
  Ali, pošto su ti razlozi prerasli u fraze, pošto su Hrvati kao konstitutivan narod ostali i dalje bes temeljnih prava i sloboda, držimo da je došlo vrijeme da Herceg Bosnu oživimo, odnosno da je bar za sada izjednačimo u statusu sa Republikom Srpskom i time damo do znanja našim majorizatorima da s njima u FBiH ne želimo više biti.

  Like(0)Dislike(0)
 4. Zloriba – zar ovo nije trebalo davno učiniti. Treći entitet je samo farsa pred svake izbore. Svaka nova vlast koja dođe svu energiju troši na formiranje vlasti i fotelje (kao naravno i sada), a ne na ono bitno za hrvatski narod.
  ALI? Kakvo je stanje u Hrvatskim županijama (ekonomsko, finacijsko, političko) možda mi nismo još ni zreli
  za samostalnu upravnu jedinicu u okviru BiH. Sa ovim političkim kadrovima i njihovim ”ZNANJEM” brzo bi istu u
  potpunosti devastirali.

  Dosadio je više termin koji i Vi koristite (mi trebamo, mi ne želimo). Hoće li se netko pojaviti u sljedećih 20 godina da kaže (mi to hoćemo i idemo odmah to ostvariti).

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.