Najviše kladionica ali i dugovanja, vežu se za Mostar, Široki Brijeg, Čitluk, Vitez, Posušje…

BiH je država s najviše registriranih kladionica u Europi sa čak više od 3.200 uplatnih mjesta, koje svakodnevno ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze. Porezna uprava Federacije nedavno je uputila inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga, pojedini federalni zastupnici i uvođenje kladionica u PDV sustav.

Kladionice koje posluju na području Federacije u prošloj godini imale su prihod od nevjerovatnih 597 milijuna i 950 000 KM, istovremeno u proračun su uplatile nešto manje od 30 milijuna maraka poreza. Dugovanje kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose oko 49 milijuna KM.

Ova sredstva gotovo je nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. A, same kladionice najčešće nemaju imovinu.

“Porezna uprava Federacije BiH uputila je Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu financija inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga. Dug koji je evidentiran u postupku prinudne naplate na dan 31. prosinac 2015. godine iznosi 2.425.369.341,35 KM i predstavlja veliki teret Poreznoj upravi Federacije BiH i isti se ne može riješiti bez sudjelovanja Vlade Federacije BiH i donošenja novih zakonskih rješenja”, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Kladionice nisu u sustavu PDV-a, a pri tome se vješto izbjegava i plaćanje poreza na dobit zbog čega tako niske cifre.

Porez na dobit ne uplaćuju ni igrači, koji izbjegavaju i plaćanje poreza na dobitke veće od 100 KM, što je trenutna zakonska granica. Ako dobitak na listiću prelazi iznos od 100 KM, „kuca“ se više istih tiketa s iznosima manjim od oporezive granice.

Federalni zastupnik SDA Amir Zukić nedavno je pokrenuo inicijativu da se kladionice u Bosni i Hercegovini uvedu u PDV sustav. Za to je neopohodno napraviti izmjene Zakona o igrama na sreću.

BiH je država s najviše registriranih kladionica u Europi. U Federaciji BiH postoji 13 privrednih društava, odnono 2.443 uplatna mjesta. U RS je registrirano 15 pravnih lica i 756 uplatnih terminala no sustav naplate je uređeniji.

U Federaciji BiH uvjerljivo najviše duguje „Derby bet shop“ iz Mostara, više od 21 milijun maraka, dok „Intersport“ zauzima drugo mjesto, sa blizu 19 milijuna maraka duga. Osim Mostara, najviše kladionica, ali i dugovanja, vežu se za Široki Brijeg, Čitluk, Vitez, Posušje…

Osim financijskog efekta ovo je i društveni problem. Samo je u Mostaru registrirano 1.000 patoloških kockara.

Federalna vlada trebala bi u četvrtak raspravljati o izvještaju o poslovanju kladionica koje je napokon dostavljeno iz Federalnog ministarstva financija. Iz Porezne uprave do kraja tjedna najavili su i izvandrednu konferenciju za medije.

2 komentara

  1. U Grudam otvorena kladionica preko puta srednje škole. mogu đaci odigrat i na malom odmoru, FUJ za zakon i red,

    Like(1)Dislike(0)
  2. Sve kladionice zatvorit .Katastrofa

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.