Najviše žena radi u obrazovanju, domovima za djecu, sudovima…

Bh. društvo opterećeno je mnogobrojnim predrasudama. Osjećaju ih pripadnici različitih vjerskih i nacionalnih manjina, osobe slabijeg socijalnog statusa, a spolna ravnopravnost pojam je koji za sada postoji samo na papiru. Stereotipna podjela na muško-ženske poslove ukorijenjena je među svim generacijama, ali danas joj nekolicina uspješno prkosi, piše Večernji list BiH.

Duboko je ukorijenjeno i mišljenje da su određeni poslovi isključivo ženski: odgajateljica, učiteljica, kozmetičarka, itd. Prema podacima Instituta za razvoj mladih “Kult”, BiH je zemlja u kojoj 47,2 posto žena, djevojaka i djevojčica koje imaju više od 15 godina svakodnevno proživljava nasilje ako se usudi pomiješati “muške” i “ženske” poslove. Neke poslove im nije dopuštao ili još uvijek ne dopušta obavljati sami sustav.

Prema istraživanjima koja je provela Agencija, žene su uspješne u mnogim zanimanjima, ali teže dolaze do rukovodećih pozicija. Istraživanje o položaju žena na rukovodećim mjestima u državnoj upravi pokazalo je da su žene uglavnom zaposlene na mjestima državnih službenica. One su ravnopravno zastupljene do razine srednjeg menadžmenta, nakon čega prevaga odlazi na stranu muškaraca i oni dominiraju na rukovodećim pozicijama. Zanimljiva je i činjenica da u BiH postoji skupina zanimanja u kojoj se konstantno bilježi visok udio žena, iako najčešće ne postoje objektivne pretpostavke za takvu pojavu. Na razini općinskih sudova radi 279 sutkinja i tek 134 suca. Na razini županijskih sudova zaposlene su 84 sutkinje i 39 sudaca. Na razini čitave sudbene vlasti u BiH udio žena je 64%, a muškaraca 36%. U tužiteljstvima je situacija izbalansiranija i žene čine oko 50% zaposlenih. Istodobno, broj zaposlenih žena u centrima za socijalni rad je 945, a broj muškaraca 328. Broj zaposlenih žena u domovima za djecu i mlade bez roditeljske skrbi je 281, a broj muškaraca 91, navodi se u izvješću Agencije za statistiku BiH. Odgajatelji u vrtiću ili, pak, učitelji u školi, posebice u početnim razredima osnovnih škola, zanimanja su u kojima su žene u velikoj dominaciji u odnosu na muške kolege. Možemo reći da tek sedam posto muškaraca zaposlenih u predškolskim ustanovama zapravo čini ovo zanimanje isključivo “ženskim”. I u osnovnim školama znatno dominiraju žene. Tako se, prema podacima Zavoda za statistiku, postotak žena u osnovnom obrazovanju u FBiH popeo na visokih 69 posto, piše Večernji list BiH.

Postotak je znatno veći u prva četiri razreda osnovnih škola, gdje žene čine 82 posto ukupno zaposlenih. Prema višim razredima postotak žena zaposlenih u školama se polako približava postotku radnih kolega muškoga spola. Već u srednjoj školi muškarci su se, po broju zaposlenih, ozbiljno približili ženama. Ipak, i u srednjoj školi, s postotkom od 55 posto, još uvijek žene dominiraju nad muškarcima. Dok su ranijih godina na fakultetima uglavnom radili muškarci, posljednjih godina žene se približavaju muškim kolegama. Žena u vojsci, policiji, kirurgiji ili ona koja vozi taksi u bh. društvu još uvijek izaziva začudne poglede i sumnje da posao može biti dobro obavljen ako ga ne obavlja muškarac. Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH usvojen je 2003., a dopunjen 2009. Njime se jamči jednakost spolova u svim sferama društva, uključujući, ali ne ograničavajući se na obrazovanje, ekonomiju, zapošljavanje, socijalu, zdravstvo, 
sport, kulturu…•

2 komentara

  1. U 11.15 u domu zdravlja starija gospoda ceka doktora b. recept i pita kako ga nema. zeli se pribaciti u nekog drugog da joj napise. Kaze joj ”sestra” on je na pauzi. Kaze gospoda kakva je pauza vise? A ”sestra” radio je do 10.30 i sad je na pauzi. Kaze gospoda pa pauza je pola sata? ”Sestra” na to ‘ako imate para iđite u privatnika i bit cete odma na redu’!!! Zar gospoda nije vec platila i sestri i doktoru? A ako oni znaju i tako su sposobni zasto nebi radili privatno pa uzeli gospodi pare? Jada i tuge i cemera i jada i bijede i cemera… Treba jos zaposliti u grudski dom zdravlja takvih strucnjaka! Cccc

    Like(2)Dislike(0)
  2. To je njihova normalna komunikacija s pacijentima, ovo je boze sacuvaj!

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.