Nakon SAD-a, Miloš nastavlja voditi školu tradicijskih glazbala u Mostaru

Jure Miloš, poznati etnoglazbenik iz Gruda, boravio je u SAD-u, u New Yorku, gdje je sudjelovao u projektu Ansambla Dialogos u Lincoln centru, a koji su predvodili Katarina Livljanić i Joško Ćaleta.

Djelovali kao cjelina

– Svi smo prilikom nastupa djelovali kao cjelina. New York mi se svidio. Teško je ne zamijetiti sjaj ovog velegrada i isprepletanje kultura cijeloga svijeta. Drago mi je kako su u Americi prihvaćeni tradicija i tradicijska glazbala. Predstavljanjem naših tradicijskih instrumenata u svijetu pokušavam otrgnuti od zaborava i očuvati kulturnu baštinu nas Hrvata u BiH, te upućujem zahvalu svima onima koji prate tradicijsku glazbu, kazao je Jure Miloš koji je prošle godine u Kanadi predstavljao tradicijska glazbala. Ansambl Dialogos je režirala i stvorila Katarina Livljanić i nastao je kao jedan od najistaknutijih i izvornih srednjovjekovnih glazbenih ansambala nove generacije. Projekti Ansambla su poveznica novih glazbenih istraživanja s inovativnim pristupom srednjovjekovnom glazbenom izvedbom, kazališnim dimenzijama i drugim. Sastoji se od ženske ili muške vokalne skupine. Srednjovjekovne melodije uzete su sa stećaka, rekonstruirani su iz arhivskih zbirki zahvaljujući upravo Katarini Livljanić i Jošku Ćaleti.

Čuvanje baštine

Jure Miloš, pak, nakon Amerike nastavlja raditi na očuvanja tradicije i tradicijskih glazbala s UHAKUD-om u BiH. “Škola tradicijskih glazbala”, prvi sastanak održat će u srijedu, 11 studenoga u 18.30 sati u prostorijama Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru – kampus u Rodoču, a Jure Miloš je voditelj ove škole.

Jedan od pokretača UHAKUD-a je i Toni Iličić iz Gruda koji je naglasio da mladi zahvaljujući školi mogu očuvati nematerijalnu baštinu spomenuvši diple, gusle, lijericu i druge instrumente na kojima mladi mogu učiti i dalje se obrazovati.

Miloš također u Grudama priprema i popularno Božićno silo, a ponovno se očekuje dolazak gangaških i guslarskih legendi. Jure će sudjelovati i na skorašnjem kongresu o gangi.

VL

1 komentar

  1. bravo Jure!

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.